Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing."— Transkript prezentace:

1 Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 AutorIng. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/1 Název DUMOpracování materiálu – broušení Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-52-H/01 Obor vzděláváníInstalatér Vyučovací předmětMateriály Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: podstata broušení, možnosti a způsoby broušení Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Broušení, bruska úhlová, přímá, plochá, pohyby při broušení, vlastnosti a označování brusných kotoučů, posuv a přísuv Datum16. 10. 2012

3 Opracování materiálu – broušení Náplň výuky Broušení a rozbrušování Druhy brusek Pohyby při broušení Vlastnosti brousicích kotoučů Označování brousicích kotoučů

4 Opracování materiálu Provádí se mnoha způsoby. Jde vždy o narušení struktury materiálu silou, která je větší než pevnost materiálu. Opracování materiálu se rozlišuje na: broušení pilování ohýbání řezání sekání stříhání vrtání Broušení je ubírání materiálu z plochy za účelem např. zmenšení tloušťky materiálu, rozbrušování má za úkol rozdělení materiálu – nejčastěji u instalatérů trubky.

5 Obr.1: Čepování latexu

6 Broušení a rozbrušování Broušení a rozbrušování patří ke způsobu opracování materiálů, který se nazývá obrábění. Obrábění je takový způsob opracování, kdy se z materiálu odebírá tříska; materiál tím mění svou tloušťku a/nebo tvar. Broušení se využívá nejvíce k ostření nářadí a nástrojů. Rozbrušování využívají zejména instalatéři k rozdělování trubek; k tomu však musí být použity vhodné rozbrušovací pily se správným kotoučem. Při broušení je nutno dodržovat bezpečnostní předpisy, zejména používání ochranných brýlí.

7 Složení latexu Obr. 2: Složení přírodního (I) a vysušeného (II) latexu

8 Druhy brusek K různým pracím se používají různé druhy brusek. Všechny brusky jsou napojeny na elektrické napětí 220 V. Stolní a sloupové brusky mohou mít jeden nebo dva kotouče, ostatní brusky mají jeden kotouč. Nejpoužívanější brusky: -Stolní (většinou připevněné ke stolu) -Sloupové (pro časté používání v sériové výrobě) -Ruční přímé a ploché Jsou i další brusky, ale instalatéři je běžně nepoužívají.

9 Struktura makromolekul - Lineární makromolekulární látky - připojování nízkomolekulárních látek v jednom směru - Rozvětvené makromolekulární látky - na lineární řetězec se připojuj řetězce postranní - Síťované makromolekulární látky - lineární řetězce jsou na různých místech navzájem spojeny příčnými vazbami (můstky). Můstky omezují pohyb řetězců a dodávají celé struktuře pevnost, dochází k zesíťování řetězců (sít rovinná nebo prostorová). Obr. 3: Struktura makromolekul [1] : a – lineární (celulóza, PE), b – rozvětvené (přírodní kaučuk), c – síťová (pryž)

10

11 Pohyby při broušení Broušení plochých předmětů je pracovní proces, kdy dochází k několika různým pohybům. Pohyby jsou: 1.Otáčivý – vykonává jej brusný kotouč 2.Posuvný – vykonává jej kotouč nebo materiál Přísuv je pohyb kotouče směrem k broušenému materiálu. Posuv je pohyb kotouče nebo materiálu v délce broušení. Příčný pohyb vykonává opět kotouč nebo materiál, aby se obrousila celá plocha i velmi širokých předmětů.

12

13

14 Vlastnosti brousicích kotoučů Brousicí kotouče mohou mít různé velikosti zrna a v závislosti na tom tak vytvoří povrch s různě jemnou nebo hrubou strukturou. Zrnitost se označuje číslicí, která odpovídá desetině rozměru zrna v mikrometrech. ZrnitostVelikost zrnaZrnitostVelikost zrna Velmi hrubá160 - 315Hrubá63 - 125 Střední 25 - 50Jemná10 - 20 Velmi jemná 5 - 8Zvlášť jemná 3 - 4

15

16 Označování brousicích kotoučů Každý kotouč má označení, které přesně specifikuje jeho vlastnosti. Příklad označení: A 96 32 O 9 V 200 x 10 x 50 A96 – elektrokorund hnědý 32 – zrnitost střední O – tvrdost střední 9 – sloh velmi pórovitý V – pojivo keramické 200 – vnější průměr 10 – šířka 50 – průměr upínací díry

17 Kontrolní otázky: 1.Otázka – Jaké jsou způsoby opracování materiálu? 2.Otázka – Co je broušení a rozbrušování? 3.Otázka – Jak se rozlišují druhy brusek? 4.Otázka – Jaké pohyby jsou vykonávány při broušení? 5.Otázka – Co je zrnitost brusných kotoučů? 6.Otázka – Proč a jak se označují brusné kotouče?

18 Seznam obrázků: Obr. 1: propagační materiály firmy Narex Obr. 2: vlastní Obr. 3: propagační materiály firmy Protool Obr. 4: propagační materiály firmy Protool Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní

19 Seznam použité literatury: [1] Fischherz, A. a Skop, P.: „Technologie zpracování kovů“, Praha, SNTL, 1999, ISBN 978-80-7080-713-2 [2] Propagační materiály firmy Narex [3] Propagační materiály firmy Protool

20 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing."

Podobné prezentace


Reklamy Google