Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Claudia Richterová 7.třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Claudia Richterová 7.třída"— Transkript prezentace:

1 Claudia Richterová 7.třída 24.9.2008
Poušť Namib Claudia Richterová 7.třída

2 Ostrov Namib – umístění
Poušť Namib je rozlehlá poušť v jihozápadní Africe. Poušť zabírá plochu km² a rozprostírá se v délce km podél Atlantského oceánu na pobřeží státu Namibie se pohybuje od 50 do 160 km.

3 Obrázky a informace Částí zasahuje také do jihozápadní oblasti Angoly. Poušť rozděluje řeka Kuiseb na přibližně dvě stejné části. pro jižní Afriku je charakteristický písek. Území je považováno za nejstarší poušť na světě, protože zde suché podmínky panují již nejméně 80 milionů let. Její extrémní suchost je způsobena tlakovou mrazivého vzduchu, která se stáčí podél pobřeží. Každoročně zde spadne pouhých 10 mm dešťů. Díky tomu je poušť téměř celá vyprahlá. když je poušť převážně neosídlená a nedostupná, jsou zde sezónní osídlení v místě zvaném SESRIEM, které leží nedaleko skupiny písečných dun, které jsou vysoké až 340 metrů a jsou tak nejvyšší na světě.

4 Obrázky a informace Když je poušť převážně neosídlená a nedostupná, jsou zde osídlení v místě zvaném Sesriem, které leží nedaleko skupiny písečných dun, které jsou vysoké až 340 metrů a jsou tak nejvyšší na světě. Interakce mezi vodou nasyceným větrem z moře a suchým vzduchem z pouště vytváří u pobřeží mlhu a silné proudy, které způsobují, že námořníci ztratí cestu. U Pobřeží kostlivců je oblast proslulá vraky lodí, které ztroskotaly díky této mlze. Některé z těchto vraků leží až 50 metrů na pevnině díky pozvolnému postupu pouště na západ.Nachází se zde mnoho neobvyklých druhů rostlin a zvířat, které se vyskytují jen zde. Proto soustavně nadzvedávají jednu a druhou nohu, aby je ochladili. Namibská poušť je důležitou lokací pro těžbu wolfgramu, soli a diamantů. Na jihu pouště se proto rozprostírá uzavřená oblast, která je vyhrazena pro těžbu diamantů.

5 Nejdůležitější informace
Poušť Namib Poušť v jihozápadní Africe. Rozprostírá se podél Atlanského oceánu. Nachází se tady mnoho zvláštních druhů rostlin a zvířat, které se vyskytují jen zde. Namibská poušť je důležitou lokací pro těžbuwolframu, soli a diamantů.

6 Použité internetové adresy


Stáhnout ppt "Claudia Richterová 7.třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google