Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce."— Transkript prezentace:

1 Kambodža

2 Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce zdrojů, výzkum, školení zdravotnického personálu atd). Na úrovni provincií či okresů fungují provinční a okresní výbory pro zdravotnictví.

3 Investice a státní zakázky: Systém tendrů v Kambodži je velmi netransparentní, veřejné zakázky jsou vesměs připravovány na míru. Podle celosvětového průzkumu (83 zemí) mají pouze 3 země (Nikaragua, Zimbabwe a Honduras) horší investiční prostředí v oblasti farmacie než Kambodža. Významná role kambodžských prostředníků.

4 Investice a státní zakázky: V r. 2012 dovezla Kambodža zdravotní techniku a léky či zdravotnický materiál v hodnotě 165 mil. USD (nárůst oproti r. 2010 o 33%), a to hlavně z Indie, Jižní Koreje, Pákistánu, Thajska, Austrálie a Japonska. Hlavním dovozcem je Ministerstvo zdravotnictví. Podíl soukromých firem se ale postupně zvyšuje.

5 Problémy a rizika: Sektor zdravotnictví a farmacie je velmi zaostalý. V zemi působí pouze 8 kambodžských firem zabývajících se výrobou léků a zdravotnické techniky. 40 až 50 % obyvatelstva stále využívá tradiční medicínu. Přes 70% obyvatel vyhledává zdravotní pomoc a služby u soukromých poskytovatelů. Distribuce falešných či nelegálních léků.

6 Výzvy a možnosti: Prioritní země ZRS ČR. Projekty v oblasti zdravotnictví v částce asi 5,5 mil. Kč. Projekty jsou zaměřené především na školení, zatím bez exportního efektu. Reálnou možnost pro dodávky zdravotnické techniky a léků od českých výrobců představuje projekt, který se připravuje z prostředků někdejšího kambodžského dluhu ve výši cca 830 000 USD, který byl částečně transformován do tzv. rozvojového grantu.

7 Financování zdravotnictví: Kambodžská vláda se podílí na celkových výdajích země na zdravotnictví pouze 21,7% (podle údajů WHO z r. 2009) Většina výdajů hrazena ze zdrojů zahraniční rozvojové pomoci. Vládní výdaje na zdravotnictví se nicméně i tak zvýšily ze 4 USD na osobu v r. 2000 na 10 USD na osobu v r. 2010.

8 Místní firmy, konkurence: farmaceutický průmysl a výroba zdravotnické techniky je málo rozvinutá. V r. 2011 v zemi existovalo pouze 8 firem zabývajících se zdravotnickou technikou či výrobou léků. Hlavním kambodžským producentem léků je Cambodia Pharmaceutical Enterprise Zvyšující se aktivita globálních hráčů, jako je Merck, Bayer, Sanofi či GlaxoSmithKline.


Stáhnout ppt "Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce."

Podobné prezentace


Reklamy Google