Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zánik starověkých civilizací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zánik starověkých civilizací"— Transkript prezentace:

1 Zánik starověkých civilizací
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.

2 Obsah Akkadská říše (3. tisíciletí př.n.l.)
Minojská kultura (2. tisíciletí př.n.l.) Asyrská říše (2. – 1. tisíciletí př.n.l.) Řecko (1. tisíciletí př.n.l.) Perská říše (1. tisíciletí př.n.l.)

3 Akkadská říše Zakladatel - Sargon I. (2270 – 2215 př.n.l.)
Rozloha území - od Libanonu po Irán Doba existence – 2334 – 2150 př.n.l. Příčina zániku - vpád Gutejců (kolem r př.n.l.) -Podle pověsti bylo zničení říše trestem za pohanu sumerského města Nippuru, kde akkadský princ rozkázal zbořit chrám boha Enlila a pokácet posvátné háje. Bůh se obrátil na Gutejce, aby pomstili zničení chrámu. Po útoku kočovníků z hor přišel hladomor.

4 Pravděpodobná podobizna Sargona I.
Stéla akkadského krále Narám-Sína, oslavující jeho vítězství nad Luluby ze Zagrosu.

5 Minojská kultura Zakladatel - Minós Rozloha území – ostrov Kréta
Doba existence – 1450 př.n.l. Příčina zániku – sopečná erupce, vpád mořských národů -Kolem roku 1700 dochází k zemětřesení, buduje se nové město Knossos s 8000 obyvateli a palác s 1200 komnatami, zvaný dnes labyrint. V roce 1600 vybuchne sopka na ostrově Thera o síle exploze atomových bomb. Okolí Thery je pokryto až 30 metry popela. Jih a střed Kréty byl zničen a zbytek dokonaly cizí vpády.

6 „Princ s liliovou korunou“ - jedna z nástěnných maleb v paláci
Freska se třemi ženami

7 Asyrská říše Zakladatel – Šamší-Adad I. (1813 – 1791 př.n.l.)
Rozloha území – Irák Doba existence – 19. – 7. stol. př.n.l. Příčina zániku – vnitřní spory o trůn, vpád Médů -Nejkrutější národ starověku. Aššurbanipal nechával napichovat na kůl a stahovat z kůže, vysidluje celé oblasti. Krutost přebírají jeho synové, kteří bojují vzájemně o trůn. Do sporů vtrhli Médové a roku 614 př.n.l. dobyli Aššur a 612 př.n.l. Ninive.

8 Tetramorfní postava, znak asyrské státní moci

9 Řecko – Athénská námořní říše
Zakladatel – Themistokles (524 – 459 př.n.l.) Rozloha území – část pevninského Řecka, ostrovy a západní pobřeží Malé Asie Doba existence – 478 – 404 př.n.l. Příčina zániku – vnitřní nejednotnost -Odlišné zájmy mezi polis, zejména Athénami a Spartou. Athénský spolek (mimo Spartu) měl společnou pokladnu na ostrově Delos a členové si byli formálně rovni. Athény čerpaly z pokladny více než ostatní města a došlo k rozkolu. Spolek se v roce 431 př.n.l. dostal do peloponéské války mezi Spartou a Athénami. Roku 404 př.n.l. Sparta zvítězila.

10 Řečtí Hoplité

11 Perská říše Zakladatel – Kýros Veliký (590/580 – 530 př.n.l.)
Rozloha území – od Egypta po oblast střední Asie Doba existence – 559 – 331 př.n.l. Příčina zániku – neudržitelnost velkého území -Říše o rozloze kilometrů čtverečních pohltila sama sebe. Peršané se více věnovali vlastnímu pohodlí než obraně a ztratili válečnického ducha. Zhýčkaná vojska porazil Alexandr Makedonský, který přišel jako osvoboditel. Po zavraždění Darea III. roku 330 př.n.l. nebyla říše schopna se bez svého krále bránit.

12

13 Seznam použitých zdrojů
Sochrová, Marie: Dějepis I. v kostce pro SŠ. Nakladatelství Fragment, Praha ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Zánik starověkých civilizací"

Podobné prezentace


Reklamy Google