Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová."— Transkript prezentace:

1 Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová

2 Opakování Jaká byla situace v Anglii po skončení stoleté války?
Zdroj: Autor: Ipankonin

3 Válka růží boje o královský trůn mezi rody Yorků a Lancasterů
Jaká erbovní znamení měly oba rody? Lancasterové Zdroj: Autor: Sodacan Yorkové Zdroj: Autor: Sodacan

4 Válka růží trvala téměř 30 let oba rody se vzájemně vyvraždily
vítězně vyšel Jindřich Tudor (1485) založil dynastii Tudorovců Zdroj:

5 Jindřich VIII. nejslavnější tudorovský král měl celkem 6 žen!
2 byly popraveny kvůli rozvodu se rozešel s katolickou církví založil novou církev - anglikánskou Se kterou osobností katolické církve měl asi král rozpor kvůli rozvodu? Zdroj:

6 Jindřich VIII. a jeho šest žen
Kateřina Aragonská dcera Ferdinanda Aragonského a Isabely Kastilské pohnutý život po 18 letech manželství rozvod rozkol mezi Anglií a Španělskem a Anglií a papežem dcera Marie (později královna) Čím se zapsali do dějin rodiče Kateřiny Aragonské?

7 Jindřich VIII. a jeho šest žen
Anna Boleynová dcera Alžběta (později královna) nařčena z cizoložství popravena Zdroj:

8 Jindřich VIII. a jeho šest žen
Jana Seymourová dvorní dáma Kateřiny i Anny syn Eduard (budoucí král) – po porodu zemřela oblíbená králem i lidem Zdroj:

9 Jindřich VIII. a jeho šest žen
Anna Klévská manželství 6 měsíců rozvod, bezdětná Kateřina Howardová manželství 2 roky popravena za nevěru bezdětná Zdroj: Zdroj:

10 Jindřich VIII. a jeho šest žen
Kateřina Parrová dochovala krále do smrti vychovávala jeho dcery Zdroj:

11 Anglikánská církev Church of England
Anglie, Skotsko, Wales v čele britský král 2 arcibiskupové, 24 biskupů neuznává papeže protestantská církev Zdroj:

12 Tudorovci Marie Tudorovna (Krvavá) – dcera Kateřiny
nástup po bratru Eduardovi  horlivá katolička pronásledovala protestanty bez potomků Zdroj:

13 Tudorovci královna Alžběta I.
nejslavnější královna Anglie podpora anglikánské církve vládla 44 let zlatý věk Anglie alžbětinská doba

14 Královna Alžběta spory s nevlastní sestrou Marií (vězněna)
spory s neteří Marií Stuartovnou (skotská královna) kvůli anglickému trůnu (popravena) nikdy se neprovdala, neměla potomky Zdroj: Marie Stuartovna Zdroj:

15 Alžbětinská Anglie rozvoj řemesel a obchodu
budování námořních sil (obchodní, válečné) rozkvět vzdělanosti a kultury rozkvět literatury a divadla Znáš jméno William Shakespeare? Znáš nějaká jeho díla? Zdroj:

16 Z které divadelní hry je úryvek?
Být nebo nebýt – to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy? Zemřít, spát – a je to. Spát – a navždy ukončit úzkost a věčné útrapy a strázně, co údělem jsou těla – co si můžeme přát víc, po čem toužit? – Zemřít, spát – spát, možná snít – a právě to je zrada. Až ztichne vřava pozemského bytí, ve spánku smrti můžeme mít sny – to proto váháme a snášíme tu dlouhou bídu, již se říká život. Neboť kdo vydržel by kopance a výsměch doby, aroganci mocných, průtahy soudů, znesvěcenou lásku, nadutost úřadů a ústrky, co slušnost věčně sklízí od lumpů, když pouhá dýka srovnala by účty, a byl by klid? Kdo chtěl by nést to břímě, úpět a plahočit se životem, nemít strach z toho, co je za smrtí, z neznámé krajiny, z níž poutníci se nevracejí. To nám láme vůli – snášíme radši hrůzy, které známe, než abychom šli vstříc těm neznámým. Tak svědomí z nás dělá zbabělce a zdravá barva rozhodného činu se roznemůže zbledlou meditací, záměry velké významem a vahou se odvracejí z vytčeného směru a neuzrají v čin.

17 Hamlet Být nebo nebýt – to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy? Zemřít, spát – a je to. Spát – a navždy ukončit úzkost a věčné útrapy a strázně, co údělem jsou těla – co si můžeme přát víc, po čem toužit? – Zemřít, spát – spát, možná snít – a právě to je zrada. Až ztichne vřava pozemského bytí, ve spánku smrti můžeme mít sny – to proto váháme a snášíme tu dlouhou bídu, již se říká život. Neboť kdo vydržel by kopance a výsměch doby, aroganci mocných, průtahy soudů, znesvěcenou lásku, nadutost úřadů a ústrky, co slušnost věčně sklízí od lumpů, když pouhá dýka srovnala by účty, a byl by klid? Kdo chtěl by nést to břímě, úpět a plahočit se životem, nemít strach z toho, co je za smrtí, z neznámé krajiny, z níž poutníci se nevracejí. To nám láme vůli – snášíme radši hrůzy, které známe, než abychom šli vstříc těm neznámým. Tak svědomí z nás dělá zbabělce a zdravá barva rozhodného činu se roznemůže zbledlou meditací, záměry velké významem a vahou se odvracejí z vytčeného směru a neuzrají v čin. (William Shakespeare: "Hamlet" Praha Knižní klub 2002 , III. 1. Str. 66, překlad Martin Hilský)

18 Alžbětinská Anglie anglo-španělská válka ( )  náboženské rozpory, pirátství proti Španělům (Francis Drake), boj o převahu na moři 1588 – těžká porážka španělského loďstva (neporazitelná Armada) Anglie se stává námořní velmocí Zdroj: Proč angličtí piráti napadali právě španělské lodě?

19 Korzáři Zdroje:


Stáhnout ppt "Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová."

Podobné prezentace


Reklamy Google