Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: VY_32_INOVACE_24_11 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Bajka. Ezop Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje základní informace: o bajce o bajkáři Ezopovi kontrolní otázky s řešením.

3 Bajka: krátký veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny nebo věci a jednají jako lidé. Alegorie: jinotajný příběh, z kterého plyne nějaké mravní ponaučení.

4 EZOP Zakladatel řecké bajky

5 EZOP - život Působil v Řecku asi v 6. století př. n. l.
Pocházel údajně z Malé Asie. Žil v Athénách a na ostrově Samos. O jeho životě toho není příliš známo. Narodil se pravděpodobně jako otrok thráckého nebo fryžského původu.

6 EZOP - život Po propuštění z otroctví hodně cestoval
(Řecko, Babylonie a Egypt). Některé zdroje uvádějí, že byl po celý život velmi nemocen, jiné, že byl mrzák a fyzicky chorý. Podle pověsti byl Ezop křivě obžalován ze svatokrádeže a v Delfách odsouzen k smrti. Údajně byl shozen ze skály do propasti.

7 Ezopovy bajky Ezop své bajky přednášel ústně.
V příbězích vystupují zvířata a rostliny, ale objevují se i skuteční lidé a postavy řeckých bohů. Častý je dialog. Každá bajka obsahuje na konci mravní ponaučení. Teprve ve 3. století př. n. l. byly E. bajky písem- ně zaznamenány do veršované podoby (řečtina a latina). Na E. tvorbu navázali např. bajkáři Jean de la Fontaine nebo Ivan Andrejevič Krylov.

8 Ezopovy bajky Hlavní myšlenka bajek:
Kritika negativních lidských vlastností.

9 Ezopovy bajky Vrána a džbán Liška a vrána Lev a myš Chlubivý člověk
Liška a čáp Zajíc a želva Člověk a jeho synové aj.

10 Otázky Co to je bajka? Vysvětli pojem alegorie. Odkud pocházel Ezop?
Kdy, v kterém století E. žil? Jmenuj některá zvířata, která v bajkách vystupují.

11 Odpovědi Bajka je krátký veršovaný nebo prozaický
alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny. Alegorie = jinotaj, příběh, kde zvířata, rostliny jednají a chovají se jako lidé. Ezop pocházel z Řecka. E. žil asi v 6. století př. n. l. V bajkách vystupuje lev, vrána, myš, aj.

12 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bajka [online]. c2013 [citováno 14. 10. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ezop [online]. c2013 [citováno 17. 10. 2013]. Dostupný z WWW:

13 Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 207 s. ISBN ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google