Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století."— Transkript prezentace:

1 Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století

2 Mikuláš Koperník Zabýval se astronomií Zabýval se astronomií Žil v klášteře, kde si zřídil malou hvězdárnu a věnoval se astronomii. Jeho úsilí ho přivedlo k revizi Ptolemaiovy geocentrické soustavy. Žil v klášteře, kde si zřídil malou hvězdárnu a věnoval se astronomii. Jeho úsilí ho přivedlo k revizi Ptolemaiovy geocentrické soustavy.

3 Hlavní objev Tvrdil že Země se otáčí kolem své osy. Tvrdil že Země se otáčí kolem své osy. Měsíc obíhá kolem Země. Měsíc obíhá kolem Země. Země spolu s ostatními planetami obíhají kolem Slunce. Země spolu s ostatními planetami obíhají kolem Slunce.

4 Nejslavn ě jší dílo Svoji teorii o heliocentrické soustavě zveřejnil ve svém nejslavnějším díle,,Šest knih o obězích sfér nebeských” Svoji teorii o heliocentrické soustavě zveřejnil ve svém nejslavnějším díle,,Šest knih o obězích sfér nebeských” Jeho práce se stala podkladem pro pozdější objevy Galileiho, Keplera a Newtona. Jeho práce se stala podkladem pro pozdější objevy Galileiho, Keplera a Newtona.

5 Zajímavosti Vystudoval kanonické právo, lékařství a astronomii se věnoval pouze ve volném čase Vystudoval kanonické právo, lékařství a astronomii se věnoval pouze ve volném čase Jeho národnost je sporná – přisvojují si jej Poláci i Němci.

6 KONEC P ř ipravili: Ondřej Andrešič & Marek Tuhý Zdroje informací: INTERNET: Wikipedie, otevřená encyklopedie ENCYKLOPEDIE: Michael H. Hart: 100 nejvlivnějších osobností dějin John Gribbin, Encyklopedie Britannica: 100 nejslavnějšich vědců


Stáhnout ppt "Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google