Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alexandr Isajevič Solženicyn Алексaндр Исaевич Солженицын

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alexandr Isajevič Solženicyn Алексaндр Исaевич Солженицын"— Transkript prezentace:

1 Alexandr Isajevič Solženicyn Алексaндр Исaевич Солженицын
Jan Manek ČVUT FEL

2 Život жизнь Narozen 11. prosince 1918 v městečku Kislovodsk, Stavropolská oblast, Rusko, jako pohrobek. Otec – armádní důstojník, matka – statkářka. Vychováván matkou a tetou, po kolektivizaci jejich statku boj o přežití. Studium: matematika (Rostovská univerzita), dálkově literatura. WW2 – důstojník dělostřelectva Rudé armády, 2x vyznamenán za statečnost. 1945 – v únoru zatčen, obviněn z antisovětské propagandy (na základě dopisu), odsouzen na 8 let nucených prací dle článku 58 § 10 Sovětského zákoníku. Vězněn do r. 1953, (mj. zvl. tábor Ekibastauz, Kazachstán), 1953 – 1956 vyhnanství.

3 Život жизнь 1956 (7) – byl rehabilitován, začal oracovat jako učitel.
1962 – vydává Jeden den Ivana Děnisoviče v SSSR. Od r pomalu opět upadá v nemilost, čelí perzekucím ze strany KGB. 1969 – vyloučen ze svazu spisovatelů. 1970 – Nobelova cena, ze strachu ji nepřevzal, dostal ji až v r 1974 – vyhoštěn ze SSSR, pobýval v Německu, Švýcarsku a USA. 1990 – bylo mu navráceno občanství, v r se vrátil do Ruska. Umírá na selhání srdce ve věku 89 let.

4 Dílo труд Jeden den Ivana Děnisoviče – Moskva 1962
V kruhu prvním – USA 1968, ruský samizdat Rakovina – Německo 1968, ruský samizdat Trkalo se tele s dubem Případ na stanici Kočetovka – Moskva 1963 Rudé kolo Souostroví GULAG – zahraničí 1973 – 1975, ruský samizdat Rusko v troskách 200 let pospolu

5 Jeden den Ivana Děnisoviče Один день Ивана Денисовича
Novela zasazená do prostředí zvláštního pracovního tábora. Zaměřena na jeden den vězně I. D. Šuchova, na které, A.I.S. vylíčí všechny zásadní části táborové rutiny (práce, jídlo, korekce, podplácení, šmelení, vztah se strážnými…) Syrově a naturalisticky líčí podmínky sovětských pracovních táborů na Sibiři. Plyne z ní několik zásadních poznatků: Největším nepřítelem vězně jsou sami vězni. Přežije jen ten, kdo si udrží vlastní tvář. Podmínky typu GULAGu zásadním způsobem mění hodnotový systém člověka. Vyšla v r s výslovným souhlasem N. Chruščova.

6 Souostroví GULAG Архипелаг ГУЛАГ
Главное Управление Исправительно-Трудовых Лагерей (Hlavní správa nápravně – pracovních táborů). Rozsáhlé dílo mapující vývoj GULAGu od dob krátce po VŘSR (1917) až do 20. sjezdu KSSS (1956). A.I.S. pojímá GULAG skutečně jako souostroví, v rámci této metafory v sedmi částech knihy skutečně řeší možnosti vstupu do soustroví, pohyb v něm, řízení, všechny běžné události…jakoby GULAG byl stát sám pro sebe. Psáno na základě vzpomínek a vyprávění spoluvězňů. Zmíněn i Solženicynův vlastní příběh. Často zmiňuje a cituje oficiální dokumenty tajných služeb (čeky, GPU, NKVD). I když se ne vše zmíněné prokázalo, Souostroví GULAG je monstrózní obžaloba stalinismu, komunismu a totalitarity vůbec. Vydáno v zahraniči 1973 – 1975, v SSSR samizdatově.

7

8

9 Něco málo o podmínkách v GULAGu…

10 Zdroje Solženicyn, A. I.: Jeden den Ivana Děnisoviče a jiné povídky, Lidové nakladatelství Praha, 1991 Solženicyn, A. I.: Souostroví Gulag, MUDr. Jaroslav Hanzel – OK centrum, Praha 1990


Stáhnout ppt "Alexandr Isajevič Solženicyn Алексaндр Исaевич Солженицын"

Podobné prezentace


Reklamy Google