Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 22.3. SVĚTOVÝ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 22.3. SVĚTOVÝ."— Transkript prezentace:

1 Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 22.3. SVĚTOVÝ DEN VODY

2 Kde je voda?

3 Biotopy - různá prostředí pro život. Studánka Potok Řeka Rybník Jezírko Přehrada Rašeliniště Horské pleso Tůňka Moře, oceán

4 Voda – základní životní podmínka Voda je jednou z nejdůležitějších látek na Zemi. Je součástí těl organizmů, tvoří obal Země, vodní plochy pokrývají asi 71% zemského povrchu. Pevnina je tedy pouhých 29%.

5 Vodu na Zemi tvoří oceány, sníh a ledovce, podzemní voda, řeky a jezera, atmosferická vlhkost. Jen malinký zlomek tohoto množství je voda sladká. Jsou to asi 3%.

6 Člověk využívá vodu pitnou a užitkovou k zavlažování, v průmyslu, při těžbě surovin, na výrobu energie, ve službách, v domácnostech.

7 Plošné znečištění vod je způsobeno lidskou činností: v zemědělství – používáním hnojiv a postřiků, v dopravě a v průmyslu – chemické látky, nevhodné skladování látek, zabarvení vody, zvýšená teplota a pach způsobují vyčerpání kyslíku a onemocnění vodních živočichů, při těžbě surovin – do vody se dostávají těžké kovy, jedovaté látky.

8 Bodové znečištění – to je skladování nebezpečných látek a komunálního odpadu.

9 Přirozené znečištění - vzniká následkem eroze půd, sopečnou činností, úhynem živočichů.

10 Havárie = mimořádné závažné ohrožení vod -havárie ropných tankerů, - znečištění vodních toků a studní chemickými látkami.

11 Použitá literatura: http://www.fi.muni.cz http://cs.wikipedia.org http://toxicology.emtrading.cz


Stáhnout ppt "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 22.3. SVĚTOVÝ."

Podobné prezentace


Reklamy Google