Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 Josef Hora Život, dílo, citáty

3 1891Dobříň Praha

4 Úvodní faktografie Narozen v Dobříni u Roudnice nad Labem – k rodné obci se v dílech často vracel. V Roudnici nad Labem gymnázium. Po studiích (1910) do Prahy, kde se začal věnovat publicistice a sbližoval se s levicově orientovanými osobnostmi – názorově nejprve tíhnul k sociální demokracii, v r.1921 členem KSČ, ale odchází z ní v r.1929. Procestoval evropské země – SSSR, Itálii, Francii a další.

5 Tvorba – obecné rysy Byl básníkem, překladatelem, publicistou i prozaikem. Překládal ruské básníky, např. Lermontova, Puškina, ale i Pasternaka nebo Jesenina. Publicisticky působil v časopise Vesna, Rudém právu, Českém slovu a jiných. Prozaická tvorba nedosahovala kvalit jeho básnické tvorby. V básnické tvorbě zahájil proletářskou poezií, ale pak se čím dál více realizuje v intimní a vlastenecké lyrice.

6 Tvorba – 20.léta „Pracující den“ (1920) – sbírka proletářské poezie, hl.hrdinou dělník, dělnický kolektiv. Ale nenabádá k revoluci a revoltě. „Srdce“, „Vřava světa“ – další sbírky proletářské poezie. „Itálie“ – obrat k lyrice, obdiv k Itálii, její srovnávání s domovem. „Struny ve větru“ – příklon k lyrickému vidění světa, ale ještě obdiv k Leninovi a SSSR (idealizace obojího).

7 Tvorba – 30.léta „Kniha času a ticha“ – komplexní vydání sbírek „Tvůj hlas“, „Tonoucí stíny“, „Dvě minuty ticha“, „Tiché poselství“ – reflexivní poezie s tématikou plynoucího času a pomíjivosti. „Máchovské variace“ (1936) – protifašistická sbírka, Mácha viděn jako symbol vlastenectví a národní statečnosti. „Domov“(1938) – vlastenecká lyrika, nejznámější báseň z této sbírky „Zpěv rodné zemi“ – národ je věčný, zůstane tu i přes páchaná příkoří.

8 Tvorba – 40.léta „Jan houslista“ (1940) – alegorická básnická sbírka o vztahu k vlasti (motiv houslisty vracejícího se do vlasti). „Zápisky z nemoci“ (1945) – pocity ze stáří, uzavírání života.

9 Vybrané citáty – „Zpěv rodné zemi“
„Věčný hřbitove, Věčná kolébko v tmách zavěšená, z jámy morové stokrát k slunci rozkvetla jsi zas jako žena plná krás, tisíckrát jsi počala a nesla Děti na klíně a v polích klas.“ Jaký je básníkův vztah k rodné zemi? Co je oxymóron? Je zde obsažen? Jak vnímá roli národa? Jaký podle básníka je?

10 Shrnutí Básník – vlastenec, ač zprvu spjatý s levicovým prostředím, tak velmi lidský a citlivý.

11 Zdroje Vlastní tvorba autora.

12 Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN

13 Obrázky GUSTAV PALAS, VOJTĚCH ZELINKA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google