Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová."— Transkript prezentace:

1 Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 Autoring. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/6 Název DUMPoužití hub v kuchyni Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam hub ve výživě, houby jako kuchařské suroviny, vybrané druhy hub a jejich charakteristika Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVýznam hub, rozdělení hub, charakteristika hub Datum

3 Použití hub v kuchyni Náplň výuky Význam hub ve výživě Houby, jako kuchařské suroviny Vybrané druhy hub a jejich charakteristika Kontrolní otázky

4 Význam hub ve výživě Čerstvé houby obsahují cca:  90% vody  4% bílkovin, které se uplatňují v chuti a vůni hub  4% sacharidů, převážně polysacharid: CHITIN, který je špatně stravitelný  0,5% tuků  1% minerálních látek Obsah vitamínů je značně omezený, někdy je uváděn vysoký podíl těžkých kovů: Pb, Cd, Hg

5 Houby, jako kuchařské suroviny Ve veřejném stravování se používají houby pouze jedlé: 1.Čerstvé, sušené – pouze z ověřených zdrojů (osoba provozující stravovací služby, musí mít státní osvědčení o odborné způsobilosti ČSN přesně stanoví, které druhy hub a jakým způsobem se mohou prodávat) 2. Kulturně pěstované 3. Mražené 4.Nakládané do octových nálevů

6 Jako kuchařské suroviny se houby používají: Do nádivek Samostatný pokrm – houbový guláš Vložka do polévek – selská, houbová Teplý předkrm – plněné žampiony Náplň do masitých pokrmů – roštěná na houbách Vložka do salátů Při výrobě paštik

7 Vybrané druhy hub a jejich charakteristika  Žampiony kulturně pěstované dostupné po celý rok široké využití v gastronomii Obr.: 1 Žampiony

8  Hlíva ústřičná dnes kulturně pěstovaná roste na kmenech listnatých stromů houba s všestranným použitím – polévky, omáčky, saláty Obr.: 2 Hlíva ústřičná Obr.: 3 Hlíva ústřičná

9  Pravé hřiby – praváky (smrkový, dubový, borový...) kulinářsky nejoblíbenější příjemná chuť a vůně Obr.: 4 Hřib borový Obr.: 5 Hřib smrkový

10  Lanýže delikátní houba, drahá výrazná chuť a vůně rostou pod zemí v blízkosti kořenů dubů nebo buků v kuchyni jsou nejvíce ceněné: lanýž bílý a lanýž černý přidávají se do polévek, do paštik, při pečení mas atd. Obr.: 6 Lanýže

11 Kontrolní otázky: 1.Podle složení hub určete, čím jsou ve výživě cenné? 2.Napiš přesné názvy 3 houbových pokrmů a nauč se pracovní postup jednoho z nich

12 Možná řešení: 1.Houby jsou spíše pochutiny, dodávají pokrmům příjemnou vůni. Mají nepatrnou výživovou hodnotu. 2.Žampiony smažené Houbový Kuba Houbový guláš

13 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2: Eric Steinert, [vid ], dostupné z: Obr. 3: voir ci-dessous, [vid ], dostupné z: s_JPG6.jpg/450px- Obr. 4: LitvinovSS, Three_Boletus_edulis.jpg, [vid ], dostupné z: _cropped.jpg/800px- Obr.5: Ernie, [vid ], dostupné z: etus_edulis_02.jpg/800px etus_edulis_02.jpg/800px Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: fw;q=100;w=306/img/wikipedia/commons/thumb/3/33/Truffle_4.jpg/800px- Truffle_4.jpg

14 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google