Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět: Základy společenských věd Ročník: III."— Transkript prezentace:

1 Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Obor: M/02 Cestovní ruch Předmět: Základy společenských věd Ročník: III. Téma: Filosofie a náboženství Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_25 Datum: Anotace: Buddhismus – vznik, vývoj a charakteristika

2 BUDDHISMUS Netheistické náboženství, rozšířené zejm. v zemích východní Asie. V současné době má asi 400 milionů vyznavačů.

3 BUDDHA Vlastním jménem Siddhártha Gautama byl reálně existující postavou žijící v letech 558 – 478 př. Kr. Narodil se jako královský syn v podhůří Himalají a své mládí strávil v přepychu královského paláce. Po odchodu z paláce poznává tři zla – stáří, nemoc a smrt. V následujících 10 letech se stává potulným asketou a věnuje se umrtvování svého těla. Po ukončení půstu dosahuje „probuzení“ po fíkovníkem a poznává 4 vznešené pravdy, vedoucí k vykoupení. Umírá po přejedení na prasečích hodech kováře Čandry.

4 ČTYŘI VZNEŠENÉ PRAVDY Všechno je utrpení.
Utrpení pramení ze žádostivosti, jež způsobuje převtělování. Osvobození od utrpení tkví v potlačení žádosti. K vysvobození vede osmidílná stezka.

5 Nirvána Arhatové Stojí na konci usilování Buddhisty.
Lze jí dosáhnout jen určitými meditačnímu technikami. Nirvána je připodobňována zhasnutí plamene svíce. Myšlení člověka je osvobozeno ode všech obsahů, nakonec se zastavuje vnímání. Arhatové Světci, kteří dosáhli nirvány již za tohoto života – žijí jako vlastnící nesmrtelnosti.

6 Buddhistické školy HÍNAJÁNA
Hínajána znamená malý vůz, cesta k vykoupení je určena jen vyvoleným. Ideálem je mnišský život a arhatství. Rozšíření: Vietnam, Laos, Thajsko, Barma.

7 MAHÁJÁNA „Velký vůz“ – cesta ke spáse je otevřena každému člověku.
Do lidového buddhismu proniká pantheon božstev. Bódhisattva – postava spasitele, který odkládá vstup do nirvány, aby pomohl spasit jiné lidi – soucit.

8 ZDROJE:


Stáhnout ppt "Předmět: Základy společenských věd Ročník: III."

Podobné prezentace


Reklamy Google