Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která."— Transkript prezentace:

1

2 Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která potvrzuje existenci závazku, stanoví jeho výši a podmínky pro splácení. Dlužní úpis se doporučuje sepsat při vyšší částce i mezi přáteli nebo příbuznými, zvláště když jde o půjčku na delší dobu. Předejde se tak případným nedorozuměním. Dlužník potvrzuje věřiteli, že obdržel určitou částku jako půjčku. Dále se zavazuje, že dluh splatí ve stanovené době buď jednorázově, nebo ve splátkách. Podle Občanského zákoníku lze dohodnout i úroky.

3 Náležitosti označení, že jde o dlužní úpis
jméno, příjmení a adresa věřitele částka půjčky (číslem i slovy) doba splácení nebo lhůta vyrovnání dluhu úhrada jednorázově nebo ve splátkách místo a datum vyhotovení (měsíc slovy) podpis a adresa dlužníka V případě, že není ve smlouvě o půjčce dohodnuta doba vrácení je dlužník povinen vrátit dlužnou částku na kdykoli na požádání věřitele.

4 Dlužní úpis Potvrzuji tímto, že jsem si dnešního dne půjčil od Josefa Smolíka, bytem Horní 12, Teplice částku ,- Kč (slovy: Čtyřicettisíc korun českých). Uvedenou částku se zavazuji vrátit k rukám Josefa Smolíka nejpozději do 31.prosince 2013. V Teplicích 2. listopadu.2013 Podpis Petr Zelený Bytem Rovná 6, Teplic

5 Dlužní úpis Potvrzuji tímto, že jsem si dnešního dne půjčil od Josefa Smolíka, soukromého zemědělce, bytem Hřivno 10, PSČ ……… Pošta Chotětov, 900 kg krmného ječmene. Zároveň se zavazuji nejpozději do vrátit Josefu Smolíkovi 1000 kg krmného ječmene, stejné jakosti. Obílí vrátim na statku pana Smolíka, na adrese Hřivno 10. V Teplicích 2.května.2013 podpis Petr Zelený Bytem Rovná 6 Teplice

6 Literatura: [1] FLEISCHMANNOVÁ, E.; JONÁŠ, I.; KULDOVÁ, O. Písemná a elektronická komunikace pro střední školy a veřejnost 2. První vydání. Praha: Fortuna, 2005, 152 s. ISBN [2] SLAVÍČKOVÁ, M.; VALEŠOVÁ, I. a kol. Obchodní dopisy nejen u státní zkoušky + sbírka úloh. 2. vydání. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání – oddělení Státní těsnopisný ústav, 2008, 27 s. ISBN [3] ŠTIKOVÁ, S. Písemná a elektronická komunikace 2. Uzavírání a plnění kupních smluv. 8. vydání. Plzeň: KORESPONDENT, 2007, 119 s.


Stáhnout ppt "Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která."

Podobné prezentace


Reklamy Google