Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY"— Transkript prezentace:

1 VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
VY_08_Vla4_18p Dnes budeme se Všeználkem poznávat vodstvo České republiky. VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/

2 VODA V KRAJINĚ povrchová podpovrchová vodní toky vodní nádrže půdní
podzemní potoky řeky jezera rybníky přehrady

3 VODNÍ TOKY – ŘEKY A POTOKY
Řeka začíná jako pramen. Nejdříve teče jako potok, přibírá z levé a pravé strany přítoky a rozšiřuje se v řeku. Místo, kde se řeky spojují se nazývá soutok. Na konci se vlévá do jiné řeky, nebo ústí do moře. Tok řeky dělíme na: horní, střední, dolní.

4 POVODÍ, ÚMOŘÍ A ROZVODÍ Povodí je území, ze kterého odvádí vody jedna řeka. U malých potoků jsou malá povodí. Povodí velkých řek zahrnuje i povodí všech přítoků. Úmoří je území, odkud odtéká voda do jednoho moře, např. Labe ústí do Severního moře. Rozvodí je hranice mezi povodími anebo úmořími. Některé řeky odtékají směrem do Čech a jiné na Moravu, patří tedy k různým povodím a různým úmořím.

5 VLTAVA – NAŠE NEJDELŠÍ ŘEKA
Krásu řeky oslavil Bedřich Smetana v symfonické básni Vltava. Pramení na Šumavě, protéká středem Čech a u Mělníka se vlévá do Labe. Pravé přítoky jsou: Lužnice, Sázava Levé přítoky jsou: Otava, Berounka

6 U pramene Labe byla vybudována symbolická studánka.
LABE – DŮLEŽITÁ VODNÍ CESTA U pramene Labe byla vybudována symbolická studánka. Labe pramení v Krkonoších a ústí do Severního moře. Pravé přítoky jsou: Cidlina, Jizera, Ploučnice Levé přítoky jsou: Metuje, Orlice, Chrudimka, Vltava, Ohře, Bílina

7 ŘEKA MORAVA Pramení na svazích Kralického Sněžníku v Jeseníkách. Při jejím toku se rozkládají úrodné nížiny. Teče k jihu a na hranicích se Slovenskem se vlévá do Dunaje, který odvádí vodu do Černého moře. Pravé přítoky jsou: Haná, Dyje Levé přítoky jsou: Desná, Oskava, Bečva.

8 ŘEKA ODRA Pramení v Oderských vršcích pod Nízkým Jeseníkem. Odvádí vody přes Polsko do Baltského moře. Pravé přítoky jsou: Ostravice, Olše Levé přítoky jsou: Opava ( se svým přítokem Moravicí)

9 Pamatuj si! Povodí je území, ze kterého odvádí vody jedna řeka. Úmoří je území, odkud odtéká voda do jednoho moře. Rozvodí je hranice mezi povodími anebo úmořími. Vltava: pravé přítoky jsou: Lužnice, Sázava levé přítoky jsou: Otava, Berounka Labe: pravé přítoky jsou: Cidlina, Jizera, Ploučnice levé přítoky jsou: Metuje, Orlice, Chrudimka, Vltava Ohře, Bílina Morava: pravé přítoky jsou: Haná, Dyje levé přítoky jsou: Desná, Oskava, Bečva Odra: pravé přítoky jsou: Ostravice, Olše levé přítoky jsou: Opava ( se svým přítokem Moravicí)

10 Použité zdroje: ŠTIKOVÁ, Věra a Jana TABARKOVÁ. Vlastivěda 4: Poznáváme naši vlast. Nový Malín: Nová škola, ISBN , str. 28, 29 Elbe Spring in Karkonosze from N 174. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: Vltava %28M%C3%A1 vlast%29. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: Odra. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google