Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2012VY_52_INOVACE_UDE_190101

2 Představte si. Rozhodli jste se podnikat! Víte, co Vás čeká? Víte jak, kdy, proč, s kým a za jakých okolností a podmínek budete podnikat? Máte jasno v tom, co chcete dělat; máte svou podnikatelskou vizi? Víte čeho chcete dosáhnout, máte svůj cíl a plán podnikání? Tak se do toho můžete pustit! Ano

3 Víte, co Vás čeká? Obdrželi jste živnostenské oprávnění a začínáte podnikat. Máte příjmy z podnikání nebo samostatné výdělečné činnosti (často se setkáte se zkratkou OSVČ) A nyní budete muset vzít na vědomí, že existují:  finanční úřad  správa sociálního zabezpečení  zdravotní pojišťovny

4 Vaše povinnosti Budete mít povinnosti vůči státním orgánům a institucím – víte jaké? Ano – daně a pojištění Vás budou provázet na každém kroku. Zamyslete se a zapište do pracovního listu daně a pojištění, které Vás v této souvislosti napadají. Daň z příjmů Zdravotní pojištění Sociální pojištění Nemocenské pojištění Daň z přidané hodnoty Daň z nemovitosti Silniční daň Spotřební daň

5 Vaše povinnosti Věděli byste, kterou z uvedených daní a které pojištění nemůžete jako OSVČ nikdy opomenout a nezaplatit? Proč některé OSVČ určité pojištění nebo daně neplatí? Zamyslete se nad důvodem.

6 Podklady pro daňové přiznání Abyste mohli správně vypočítat daně a odevzdat daňové přiznání, abyste zaplatili správnou výši pojištění, musíte mít správné podklady. Které a kde je vezmete? Víte to?

7 Daňová evidence Ano, jako podnikatel, který má příjmy z podnikání nebo samostatně výdělečné činnosti, si musíte veškerou svou podnikatelskou činnost evidovat, a to na základě dokladů. Povedete tzv. daňovou evidenci. Dříve se vedlo jednoduché účetnictví, ale to bylo od roku 2004 nahrazeno právě daňovou evidencí. (1.1.2004 zrušeno jednoduché účetnictví novelou Zákona o účetnictví a to v souvislosti s připravovaným vstupem ČR do EU)

8 Daňová evidence Každý podnikatel má povinnost odevzdat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu. Správné údaje pro výpočet daně mu poskytne právě daňová evidence. DE slouží ke zjištění základu daně z příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. DE se vede za zdaňovací období (tj. od 1. 1. do 31. 12.). DE je upravena zákonem o daních z příjmů č. 586/1992 Sb., a to §7b.

9 Daňová evidence Nyní se nechme inspirovat a podívejme se, jak začal podnikat Stanislav Bernard. Odkaz na video – část 1. Odkaz na video – část 2.


Stáhnout ppt "DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google