Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková."— Transkript prezentace:

1 Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková

2 Velikonoce v ČR Na velikonoční pondělí šlehali chlapci děvčata a ta je vždy podarovala kraslicemi a pentlemi. Pentle na pomlázce mají význam podle barev červená=láska modrá=naděje žlutá=odmítnutí zelená=oblíbenost Tradičně se pekli beránci a mazance.

3 Velikonoce v Čechách Šlehání i v úterý – odplatné úterý, kdy děvčata poplácala chlapce. Polévání vodou – říkalo se kdo nebyl politý vodou, bude prašivý. Pomlázka je na Chodsku dynovačka ve středních Čechách pomihod ve východních Čechách šmirgust Kraslice se v Čechách barví jednobarevně, stejnými barvami jako pentle.

4 Velikonoce na Moravě Vajíčka nebo kraslice se malovaly tradičně voskem a nebo byly vyškrabované, jejich nejčastější barvy byly červené. Tradice se mění.

5 Velikonoce ve Slezsku Oblévačka-polévání dívek studenou vodou.
Děti hledaly sladkosti od skřivánka (škovránek). V Lukavici u Fulneku jízda na koních po osení. Barvení vajíček. Zvyky na jednotlivé dny stejné.

6 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google