Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkční potraviny jejich definice a přehled

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkční potraviny jejich definice a přehled"— Transkript prezentace:

1 Funkční potraviny jejich definice a přehled
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Obsah hodiny: 1) Definice funkčních potravin
2) Přehled funkčních potravin

3 1) Definice funkčních potravin
Funkční potravina = - Jakákoli potravina, která má kromě výživové hodnoty příznivý účinek na zdraví konzumenta. - Potravina, která je vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek! (ne kapsle, tableta či prášek).

4 Konzumace funkčních potravin :
Měly by se konzumovat jako součást denní stravy. Konzumace by měla být trvalá a dlouhodobá. Tvoří přechod mezi potravinami a léky. Jsou zaměřeny na prevenci.

5 Na co působí konzumace funkčních potravin:
Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. Působí preventivně proti nemocem. Příznivě posiluje fyzický a duševní stav. Zpomaluje proces stárnutí.

6 Úkol č. 1 – pracovní list A Napište, co si představujete pod pojmem funkční potravina: ……………………………………………………… Správné řešení

7 Úkol č. 2 – pracovní list A Napište, na co působí funkční potraviny: ………………………………………………….. Správné řešení

8 2) Přehled funkčních potravin
obiloviny len cibule, česnek alternativní plodiny čaj rostlinné oleje mléko a mléčné výrobky vejce

9 Obiloviny Pšeničné otruby – působí preventivné proti zácpě, rakovině tlustého střeva a snižují riziko rakoviny prsu. Rýžové otruby – obsahují vlákninu, minerální látky, bílkoviny, olej, P, K, S, Mg, vitamíny B a E, používají se buď přímo nebo se přidávají do vícezrnného chleba a pečiva; snižují hladinu cholesterolu v krvi Výrobky z ovsa – mouka, vločky, otruby; snižují výskyt srdečně-cévních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu cukru v krvi. zdroj 1 zdroj 2

10 Len Lněný chléb; semena se doporučují přidávat do müsli a do pečiva.
Lněné semínko má antikarcinogenní účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. zdroj 5 zdroj 3 Lněné semínko hnědé a zlaté zdroj 4

11 Cibule, česnek Tyto druhy zeleniny mají prokázané antikarcinogenní účinky, působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám a snižují krevní tlak. Upravují se tak, aby se potlačil jejich pach. zdroj 6 zdroj 7

12 Alternativní plodiny Pohanka – snižuje cholesterol v krvi, posiluje imunitní systém. Amarant = laskavec – snižuje cholesterol v krvi. Quinoa [chinoa] = merlík chilský (= rýže Inků) – neobsahuje lepek. pohanka amarant quinoa zdroj 8 zdroj 9 zdroj 10

13 Čaj – bílý, zelený, černý - Působí preventivně proti rakovině (kůže, plic, trávicího ústrojí). - Působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám. - Působí jako prevence zubního kazu (pravidelná dlouhodobá konzumace čaje bez cukru). čaj bílý čaj zelený čaj černý zdroj 11 zdroj 12 zdroj 13

14 Rostlinné oleje olivy Připravují se z rostlin speciálně šlechtěných a upravených. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. podzemnice olejná zdroj 18 slunečnice sója zdroj 14 řepka zdroj 15 zdroj 16 zdroj 17

15 Mléko a mléčné výrobky Obsahují některé bílkoviny a peptidy, které je řadí do funkčních potravin. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Snižují vysoký krevní tlak. Působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Působí jako prevence proti osteoporóze. jogurt zdroj 22 mléko tvaroh sýry zdroj 19 zdroj 20 zdroj 21

16 Vejce Jsou zdrojem bílkovin, vit. E a selenu.
Musí být obohacena (speciální krmení pro nosnice); ceny jsou dvojnásobně vyšší než u běžných vajec. Nezvyšují hladinu choleresterolu v krvi (vejce Columbus, belgická firma Belovo). Mají vysokou biologickou hodnotu – používají se jako strava pro skupiny lidí v extrémních podmínkách (polární expedice, posádky ponorek, ale počítá se s rozšířením na těhotné ženy, seniory, …). zdroj 23 zdroj 24

17 Úkol č. 3 – pracovní list B Sepište do příští hodiny potraviny, které koupíte v běžném obchodě a lze je považovat za funkční potraviny (min. 5 druhů). Určete, na co budou vámi vybrané potraviny působit.

18 Úkol č. 1 – správná odpověď
Napište, co si představujete pod pojmem funkční potravina: - Potraviny, které příznivě ovlivňují zdraví člověka, působí jako prevence civilizačních chorob. - Jsou součástí stravy, nejsou to pilulky ani doplňky stravy. zpět

19 Úkol č. 2 – správná odpověď
Napište, na co působí funkční potraviny. - Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. - Působí preventivně proti nemocem. - Příznivě posilují fyzický a duševní stav. - Zpomalují proces stárnutí. zpět

20 Zdroje: KALAČ, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, ISBN Obrázky: ACHARYA, Sanjay. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < HAGENLOCHER, Markus. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ROBERSON, D. G. E. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < BDEVEL. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ACHARYA, Sanjay. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < GAGO, Osvaldo. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < MONNIAUX, David. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

21 MARILUNA. commons. wikimedia. org [online]. [cit. 2011-02-02]
MARILUNA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STÜBER, Kurt. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < GENTILHOMME, Dider. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < YOPPY. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < USAGI-WRP. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < HEROIDSHEHU. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < POLLINATOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < BALLINGER, Ann. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ZELL, H. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < LOULOU, chez. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < BAUER, Scott. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

22 KÜHN, Stefan. commons. wikimedia. org [online]. [cit. 2011-02-02]
KÜHN, Stefan. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FOLSOM, James. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < COMET, Renee. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ZENZ, Rainer. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FIR0002. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < MIYA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Funkční potraviny jejich definice a přehled"

Podobné prezentace


Reklamy Google