Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkční potraviny jejich definice a přehled Funkční potraviny jejich definice a přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkční potraviny jejich definice a přehled Funkční potraviny jejich definice a přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."— Transkript prezentace:

1 Funkční potraviny jejich definice a přehled Funkční potraviny jejich definice a přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Obsah hodiny: 1)Definice funkčních potravin 2)Přehled funkčních potravin

3 1) Definice funkčních potravin Funkční potravina = - Jakákoli potravina, která má kromě výživové hodnoty příznivý účinek na zdraví konzumenta. - Potravina, která je vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek! (ne kapsle, tableta či prášek).

4 Konzumace funkčních potravin : Měly by se konzumovat jako součást denní stravy. Měly by se konzumovat jako součást denní stravy. Konzumace by měla být trvalá a dlouhodobá. Konzumace by měla být trvalá a dlouhodobá. Tvoří přechod mezi potravinami a léky. Tvoří přechod mezi potravinami a léky. Jsou zaměřeny na prevenci. Jsou zaměřeny na prevenci.

5 Na co působí konzumace funkčních potravin: Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. Působí preventivně proti nemocem. Působí preventivně proti nemocem. Příznivě posiluje fyzický a duševní stav. Příznivě posiluje fyzický a duševní stav. Zpomaluje proces stárnutí. Zpomaluje proces stárnutí.

6 Úkol č. 1 – pracovní list A Napište, co si představujete pod pojmem funkční potravina: ……………………………………………………… ……………………………………………………… Správné řešení

7 Úkol č. 2 – pracovní list A Napište, na co působí funkční potraviny: …………………………………………………..…………………………………………………..………………………………………………….. Správné řešení

8 2) Přehled funkčních potravin  obiloviny len len  cibule, česnek  alternativní plodiny  čaj  rostlinné oleje  mléko a mléčné výrobky vejce vejce

9 Obiloviny Pšeničné otruby – působí preventivné proti zácpě, rakovině tlustého střeva a snižují riziko rakoviny prsu. Rýžové otruby – obsahují vlákninu, minerální látky, bílkoviny, olej, P, K, S, Mg, vitamíny B a E, používají se buď přímo nebo se přidávají do vícezrnného chleba a pečiva; snižují hladinu cholesterolu v krvi Výrobky z ovsa – mouka, vločky, otruby; snižují výskyt srdečně-cévních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu cukru v krvi. zdroj 1 zdroj 2

10 Len Len Lněný chléb; semena se doporučují přidávat do müsli a do pečiva. Lněný chléb; semena se doporučují přidávat do müsli a do pečiva. Lněné semínko má antikarcinogenní účinky. Lněné semínko má antikarcinogenní účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lněné semínko hnědé a zlaté zdroj 3 zdroj 4 zdroj 5

11 Cibule, česnek Tyto druhy zeleniny mají prokázané antikarcinogenní účinky, působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám a snižují krevní tlak. Tyto druhy zeleniny mají prokázané antikarcinogenní účinky, působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám a snižují krevní tlak. Upravují se tak, aby se potlačil jejich pach. Upravují se tak, aby se potlačil jejich pach. zdroj 7zdroj 6

12 Alternativní plodiny Pohanka – snižuje cholesterol v krvi, posiluje imunitní systém. Pohanka – snižuje cholesterol v krvi, posiluje imunitní systém. Amarant = laskavec – snižuje cholesterol v krvi. Amarant = laskavec – snižuje cholesterol v krvi. Quinoa [chinoa] = merlík chilský (= rýže Inků) – neobsahuje lepek. Quinoa [chinoa] = merlík chilský (= rýže Inků) – neobsahuje lepek. pohanka quinoaamarant zdroj 8zdroj 9zdroj 10

13 Čaj – bílý, zelený, černý čaj zelenýčaj bílýčaj černý Působí preventivně proti rakovině (kůže, plic, trávicího ústrojí). - Působí preventivně proti rakovině (kůže, plic, trávicího ústrojí). Působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám. - Působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám. - Působí jako prevencezubního kazu (pravidelná dlouhodobá konzumace čaje bez cukru). - Působí jako prevence zubního kazu (pravidelná dlouhodobá konzumace čaje bez cukru). zdroj 11zdroj 13zdroj 12

14 Rostlinné oleje Připravují se z rostlin speciálně šlechtěných a upravených. Připravují se z rostlin speciálně šlechtěných a upravených. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. sója olivy řepka slunečnice podzemnice olejná zdroj 14 zdroj 15 zdroj 16zdroj 17 zdroj 18

15 Mléko a mléčné výrobky Obsahují některé bílkoviny a peptidy, které je řadí do funkčních potravin. Obsahují některé bílkoviny a peptidy, které je řadí do funkčních potravin. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Snižují vysoký krevní tlak. Snižují vysoký krevní tlak. Působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Působí jako prevence proti osteoporóze. Působí jako prevence proti osteoporóze. sýry jogurt mléko tvaroh zdroj 19zdroj 20zdroj 21 zdroj 22

16 Vejce Jsou zdrojem bílkovin, vit. E a selenu. Jsou zdrojem bílkovin, vit. E a selenu. Musí být obohacena (speciální krmení pro nosnice); ceny jsou dvojnásobně vyšší než u běžných vajec. Musí být obohacena (speciální krmení pro nosnice); ceny jsou dvojnásobně vyšší než u běžných vajec. Nezvyšují hladinu choleresterolu v krvi (vejce Columbus, belgická firma Belovo). Nezvyšují hladinu choleresterolu v krvi (vejce Columbus, belgická firma Belovo). Mají vysokou biologickou hodnotu – používají se jako strava pro skupiny lidí v extrémních podmínkách (polární expedice, posádky ponorek, ale počítá se s rozšířením na těhotné ženy, seniory, …). Mají vysokou biologickou hodnotu – používají se jako strava pro skupiny lidí v extrémních podmínkách (polární expedice, posádky ponorek, ale počítá se s rozšířením na těhotné ženy, seniory, …). zdroj 23zdroj 24

17 Úkol č. 3 – pracovní list B Sepište do příští hodiny potraviny, které koupíte v běžném obchodě a lze je považovat za funkční potraviny (min. 5 druhů). Sepište do příští hodiny potraviny, které koupíte v běžném obchodě a lze je považovat za funkční potraviny (min. 5 druhů). Určete, na co budou vámi vybrané potraviny působit. Určete, na co budou vámi vybrané potraviny působit.

18 Úkol č. 1 – správná odpověď Napište, co si představujete pod pojmem funkční potravina: - Potraviny, které příznivě ovlivňují zdraví člověka, působí jako prevence civilizačních chorob. - Jsou součástí stravy, nejsou to pilulky ani doplňky stravy. zpět

19 Úkol č. 2 – správná odpověď Napište, na co působí funkční potraviny. zpět - Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. - Působí preventivně proti nemocem. - Příznivě posilují fyzický a duševní stav. - Zpomalují proces stárnutí.

20 Zdroje: KALAČ, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, ISBN Obrázky: 1. ACHARYA, Sanjay. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 2. HAGENLOCHER, Markus. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 3. ROBERSON, D. G. E. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 4. BDEVEL. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 5. ACHARYA, Sanjay. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 6. GAGO, Osvaldo. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 7. MONNIAUX, David. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.

21 8. MARILUNA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. D0%B0.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fagopyrum_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BA% D0%B0.jpg 9. STÜBER, Kurt. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: GENTILHOMME, Dider. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: YOPPY. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: USAGI-WRP. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: HEROIDSHEHU. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: POLLINATOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: BALLINGER, Ann. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. _ jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rape_seed_plants_-_geograph.org.uk_- _ jpg 16. ZELL, H. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: LOULOU, chez. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: BAUER, Scott. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:.

22 19. KÜHN, Stefan. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: FOLSOM, James. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: COMET, Renee. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: ZENZ, Rainer. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: FIR0002. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: MIYA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.


Stáhnout ppt "Funkční potraviny jejich definice a přehled Funkční potraviny jejich definice a přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."

Podobné prezentace


Reklamy Google