Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci."— Transkript prezentace:

1 Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci

2 Cyklus interkulturních dílen Dílna 1: Jak vnímáme druhé? Co je to první dojem? stereotyp? haló efekt? Jak nás ovlivňují média? Dílna 2: Jaké máme životní hodnoty? Jak si vytváříme vlastní postoje? Dílna 3: Jaký je rozdíl mezi diskriminací a rasismem? Jaká jsou pravidla konstruktivní diskuse? Umění argumentace a obhájení vlastních postojů.

3 Dílna 3: Jaký je rozdíl mezi diskriminací a rasismem? Jaká jsou pravidla konstruktivní diskuse? Umění argumentace a obhájení vlastních postojů.

4 Situace 1 Rasismus? Diskriminace? Nacionalismus? Xenofobie? „Vždycky, když vidím černocha, jak jde proti mně na chodníku, raději přejdu na druhou stranu. Mám strach z té nepřístupné tváře, bojím se, že by mi mohl ublížit.“

5 Situace 2 Rasismus? Diskriminace? Nacionalismus? Xenofobie? „‚Čechy Čechům.‘ To není jen prázdná fráze. Tím se snažíme předejít tomu, abychom se nestali hosty ve své vlastní zemi. Abychom si chránili vlastenectví a svou národní hrdost na to, že jsme Češi.“ (ze stránek DSSS)

6 Situace 3 Rasismus? Diskriminace? Nacionalismus? Xenofobie? „Moc mě baví ruština a mám kamarády Ukrajince. Otec mi ale dává najevo, že jsem se úplně zbláznila, že se přece nemůžu bavit s hloupými špinavými dělníky. Máma má strach, že s nimi budu chlastat vodku a flákat se, jak to prý oni všichni dělají.“

7 Situace 4 Rasismus? Diskriminace? Nacionalismus? Xenofobie? V jedné ostravské hospodě majitel na dveře vyvěsil fotku Usámy bin Ládina s varováním „Arabům nenaléváme“.

8 Ruka

9 Děkujeme za pozornost! stereotypek.mkc.cz Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.


Stáhnout ppt "Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci."

Podobné prezentace


Reklamy Google