Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tichý a Indický oceán Martin VRZALA."— Transkript prezentace:

1 Tichý a Indický oceán Martin VRZALA

2 Obsah Tichý oceán Indický oceán

3 Liší se západní a východní pobřeží Tichého oceánu ?
Tichý oceán Pacifik největší oceán s rozlohou 179, 7 mil. km2 délka: sever – jih 16 tisíc km americké pobřeží je málo členité, šelf je velmi úzký nebo zcela chybí podsouvá pod desku Severoamerickou, Karibskou, Jihoamerickou stejně tak jako v jižní části deska Nazca pod Jihoamerickou Liší se západní a východní pobřeží Tichého oceánu ? Pobřežní linie je subdukční zónou, kde se Pacifická litosférická deska ………(doplňte)

4 Tichý oceán Podle atlasu vyhledejte alespoň tři.
toto pobřeží lemují hlubokooceánské příkopy Atacamanský, Středoamerický, Aleutský východní pobřeží Asie se naopak člení do zálivů a okrajových moří ty jsou od oceánu odděleny poloostrovy a ostrovními oblouky leží na subdukční zóně, kdy se Pacifická deska podsouvá v severní části pod desku Eurasijskou a v jižní pod desku Indoaustralskou Podle atlasu vyhledejte alespoň tři. V místě subdukce se nachází hluboké oceánské příkopy. Které?

5 Čím je tato subdukce nejčastěji doprovázena?
Tichý oceán Mariánský – m Tonžský – m Filipínský – m Kermadecký – m aktivní sopečnou činností a zemětřesením velkou rozlohu zaujímají oceánské pánve, které jsou odděleny středooceánskými hřbety Peruánská pánev, Tichomořská pánev, Jihotichomořská pánev Čím je tato subdukce nejčastěji doprovázena?

6 Podle atlasu vyjmenuj sopečné ostrovy Pacifiku?
Tichý oceán uprostřed Pacifické litosférické desky, v místech existence horké skvrny je celá řada ostrovů sopečného původu Havajské ostrovy, ostrovy Tuamotu, Karolíny, Společenské ostrovy podnebí Tichého oceánu: tropická a subtropická oblast amerického pobřeží – velké sucho způsobeno Peruánským mořským proudem, který znesnadňuje nasycení vzduchu vodními parami Podle atlasu vyjmenuj sopečné ostrovy Pacifiku? Proč ?

7 Podle atlasu vyjmenujte teplé a studené proudy Tichého oceánu.
Tichý oceán vydatné srážky přináší na pobřeží východní Asie letní jihovýchodní monzun v mírných a subpolárních oblastech vanou západní větry v západní oblasti Pacifiku - v oblasti Filipín, Indonésie, Číny a Japonska výskyt tropických cyklon – tajfunů řada mořských proudů Podle atlasu vyjmenujte teplé a studené proudy Tichého oceánu.

8 Tichý oceán Na styku čeho se nacházejí nejbohatší oblasti rybolovu ?
nejbohatší ze všech oceánů na svět organismů rybolov – 2/3 celosvětových úlovků největší velmoci rybolovu: Japonsko, Rusko, Čína, Peru, Chile, USA Singapore, Kóbe, Čiba, Shanghai, Nagoja, Jokohama, Ósaka, Kitakjúšú, atd. Na styku čeho se nacházejí nejbohatší oblasti rybolovu ? Na březích vznikly velké přístavy světa. Které?

9 Indický oceán rozloha 79, 4 km2 (třetí největší) Madagaskar, Cejlon ostatní jsou sopečného původu šelf je úzký oceánské dno je rozděleno Středoindickým hřbetem na tři oceánské pánve Jávský (Sundský) příkop Které 2 velké ostrovy pevninského původu leží v Indickém oceánu? Nejhlubším místem Indického oceánu je?

10 Vysvětlete monzunové proudění.
Indický oceán na severu typické sezónní změny podnebí v zimě vane z pevniny nad oceán suchý severovýchodní monzun v létě od oceánu nad pevninu vlhký a silný jihozápadní monzun monzuny ovlivňují i mořské proudy nejteplejšími místy světového oceánu jsou Rudé moře a Perský záliv (zároveň i vysoká salinita) Vysvětlete monzunové proudění.

11 Seznam použitých zdrojů
SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Tichý a Indický oceán Martin VRZALA."

Podobné prezentace


Reklamy Google