Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Sulfidy – Pyrit, sfalerit Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 7, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, sulfidy, pyrit, sfalerit. Anotace: Žáci se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití pyritu a sfaleritu. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Mineralogický systém III. Sulfidy
Pyrit, sfalerit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Pyrit Složení: bisulfid železa, FeS2 Vlastnosti:
Obvykle má zlatavou barvu, pro kterou bývá někdy neznalými zaměňován se zlatem, proto se mu taky někdy říká zlato hlupáků či kočičí zlato. Často se ale může objevovat se zelenavým nádechem, nebo kovově modrými, červenými a zelenými povlaky, které se odborně nazývají náběhové barvy. Je to nejrozšířenější sulfid v zemské kůře vůbec. Použití: důležitá železná ruda, dříve byl používán k výrobě kyseliny sírové. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Pyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Pyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Pyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Sfalerit Složení: sulfid zinečnatý, ZnS
Použití: hlavní ruda zinku, světle zbarvené a průhledné až průsvitné odrůdy se používají jako drahé kameny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Sfalerit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Sfalerit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 [cit. 2011-09-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Sfalerit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Kontrolní otázky Pro svoji zlatavou barvu bývá pyrit zaměňován se zlatem, proto se mu taky někdy říká ...? Správná odpověď: zlato hlupáků či kočičí zlato Sfalerit hlavní ruda ...? Správná odpověď: zinku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Pyrit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Sfalerit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google