Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. (1762 - 1796) svrhla svého manžela.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. (1762 - 1796) svrhla svého manžela."— Transkript prezentace:

1 Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. ( ) svrhla svého manžela Petra III. pomocí reforem posílila osobní moc a utužovala centralizaci mezi její oblíbence a rádce patřili důstojníci Orlov a Potěmkin

2 nespokojenost nevolníků vedla k dalším povstáním, která byla tvrdě potlačena (selská válka vedená Jemeljanem Pugačovem) posílena byla práva místní správy, šlechty a měšťanů nepohodlní lidé byli posíláni do vyhnanství na Sibiř Kateřina II. podporovala založení kolonií na Kamčatce a na Aljašce ve válkách s Tureckem Rusko získalo přístup k Černému moři (přístavy Oděsa, Sevastopol) Kateřina se podílela i na Trojím dělení Polska (1772, 1793, 1795) - Rusku připadla východní část d.png

3 zdroje: katerinII_1762GRM.jpg


Stáhnout ppt "Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. (1762 - 1796) svrhla svého manžela."

Podobné prezentace


Reklamy Google