Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:"— Transkript prezentace:

1 Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
„Černobílé“ obrázky používají většinou 256 stupňů šedi.

2 RGB model Monitory, LCD panely, televize a projektory vytváří barvy pomocí tří barev režimu RGB (Red, Green, Blue). Každá složka nabývá hodnot (sytostí) 0–255, tj. 256 odstínů. R G B 256 × 256 × 256 je 16,8 mil. barev. Smícháním plných RGB barev vzniká bílá barva. [255, 255, 255]

3 Cmyk model Tiskárny vytváří barvy pomocí tří barev režimu CMYK.
Cyan Magenta Yellow blacK Každá složka nabývá hodnot (sytostí) 0–100 % . Smícháním 100% barevných složek CMY vzniká černá barva. Ta však je v režimu ještě zvlášť, černý text se netiskne soutiskem barev, ale plnou černou.

4 Problémy s barevnou věrností
Již víme, že monitory vytvářejí barvy v režimu RGB a tiskárny v režimu CMYK, navíc všechna zařízení jsou nedokonalá. Výsledek: obrázek na monitoru se liší od snímané předlohy a výtisk na tiskárně bude mít opět trochu jiné barvy.

5 Problémy s barevnou věrností – kalibrace
Zajistit co nejlepší barevnou věrnost můžeme např. kalibrací monitoru a tiskárny Objednáme si kalibrační výtisk a stáhneme si soubor se stejným obrázkem. Potom se pomocí ovládacích prvků monitoru pokusíme zajistit co nejlepší barevnou shodu. Nakonec soubor vytiskneme na své tiskárně a pomocí jejích nastavení ladíme barevnou věrnost. Úkol: Najděte na webu nějakou kalibrační fotografii.

6 Pro zajímavost – barevné ICC profily
Poznámka: Profesionálové používají přesnou kalibraci pomocí měřicích sond a barevné profily jednotlivých zařízení (tzv. ICC profily). Sonda změří odchylky barev na konkrétním monitoru od vzorových barev a s ní dodaný program vytvoří barevný (ICC) profil monitoru (skeneru, tiskárny). Ten umožňuje programům korigovat zobrazení, aby na tomto zařízení byly barvy věrné.

7 Formáty souborů: Otevřený obrázek (tedy editovaný v paměti počítače) má určitý počet barevných bodů (pixelů) a podle použité barevné hloubky zabere určitý počet bajtů (spíše megabajtů). Obrázek tukana má 1024 × 768 bodů, celkem tedy px, 3B na každý bod, celkem tedy 2,31 MB. Jakou velikost bude mít po uložení na disk počítače?

8 Formáty souborů: Velikost souboru s obrázkem na disku závisí na použitém formátu souboru. Možností jsou desítky, nejčastěji se používají formáty: BMP : bitová mapa bez komprese. TIFF a GIF: bezeztrátová komprese. JPeG: ztrátová komprese. PNG: moderní formát, ztrátová i bezeztrátová komprese.

9 Formáty souborů: BMP BMP : bitová mapa bez komprese
Velikost souboru s obrázkem na disku je stejná jako jeho velikost v paměti počítače. Nejstarší formát, vznikne uložením množiny bodů do pomyslné „mřížky“ v souboru na disku. Zbytečně velké soubory, dnes není potřeba ho používat.

10 Komprimované formáty souborů:
Velikost souboru s obrázkem na disku je i výrazně menší než jeho velikost v paměti počítače. Komprese: Bezeztrátová (zachová dokonale zdroj) Ztrátová (ale o to účinnější) Znáte nějaký běžně používaný komprimovaný formát pro data (složky se soubory)?

11 Komprimované formáty souborů:
Komprese probíhá při ukládání na disk. Dekomprese při otevírání souboru.

12 Formáty souborů: TIFF TIFF : bezeztrátově komprimovaný formát
Velikost souboru s obrázkem na disku je běžně cca poloviční než jeho velikost v paměti počítače. Stupeň komprese samozřejmě výrazně závisí na konkrétním obrázku. Zkuste odhadnout, který obrázek se lépe podaří zkomprimovat.

13 Formáty souborů: JPeG JPG : ztrátově komprimovaný formát
Velikost souboru s obrázkem na disku je běžně cca desetkrát menší než jeho velikost v paměti počítače. Stupeň komprese/kvality se volí při ukládání obrázku.

14 Formáty souborů: JPeG Kompresní poměr výrazně ovlivní výslednou kvalitu obrázku. Původní obrázek má 223 KB.

15 Formáty souborů: GIF GIF : bezeztrátově komprimovaný formát
Barevná hloubka obrázku může být max. 256 barev. ALE: Může být průhledný. Může být animovaný. Používá se na tlačítka, čáry apod., obecně grafiku na webu. Používal se na animované bannery.

16 Formáty souborů: porovnání
Různé formáty mají různé vlastnosti a tedy i různé použití. Vysvětlete, proč se liší velikostí jednotlivé typy souborů se stejným obrázkem.

17 Formáty souborů Na nejvyšší kvalitu uložení je vhodný formát: ………….
nebo formát …………, za podmínky …………………………………………………………….. Proč?

18 Další formáty souborů Cvičení: Co je to formát RAW a kde se používá?


Stáhnout ppt "Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:"

Podobné prezentace


Reklamy Google