Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie"— Transkript prezentace:

1 IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Inovace výuky na Gymn á ziu Otrokovice formou DUM ů CZ.1.07/1.5.00/

2 I Z R A E L M R T V É M O Ř E

3 Mrtvé moře (hebrejsky: יָם הַ‏‏מֶ‏ּ‏לַ‏ח‎‎,   jam ha-Melach, doslova „moře Soli;“ arabskyالبحر الميت‎‎;   al-bahr al-Majit, doslova „Mrtvé moře“, anglicky Dead Sea)

4 OBSAH Izrael – úvod Mrtvé moře – obecné informace Mapa Izraele
Zajímavosti Mrtvého moře Význam Svitky Kosmetické produkty

5 Izrael Izrael je malá země, asi čtvrtina České republiky. Má dobrou strategickou polohu, je křižovatkou cest tří kontinentů: Asie, Afriky a Evropy, proto se mu říká most mezi těmito kontinenty. Pro svou strategickou polohu byl a je zemí neklidu. Nikde na světě není soustředěno tolik památek s historií starou až 6000 let jako právě v Izraeli. Nikde jinde nevzniklo tolik filozoficko-náboženských proudů jako na území Izraele. Izrael je svatou zemí pro křesťany, židy i muslimy. V Izraeli se nachází nejníže položené místo světa.

6

7 MRTVÉ MOŘE Je nejslanějším jezerem na světě a také nejníže položeným místem na Zemi. Je 75 km dlouhé, 16 km široké, jeho maximální hloubka je asi 400 m a celková plocha činí 820 km². Leží 400m pod hladinou moře. Jeho voda je cca 33% nasyceným solným roztokem, spojeným s dalšími chemikáliemi, což zabraňuje životu jakéhokoliv živočicha a odtud je odvozen název Mrtvé moře. Díky těmto minerálům má voda léčivé vlastnosti. Bylo to jedno ze světově prvních léčebných míst a zdroj mnoha produktů používaných v různých oblastech od mumifikace v Egyptě přes kosmetiku až po hnojiva.

8

9 VÝZNAM MRTVÉHO MOŘE Voda má také hospodářskou důležitost: každoročně je tu vytěženo 100 000 tun chlorodraslíku, 50 000 tun draselných solí a 600 tun bromu. Mimoto se tu těží magnesium, sodium a další. Specifické složení vody zabraňuje lidskému tělu, aby se potopilo Zdrojem vody v moři je řeka Jordán. Horko a sucho způsobují, že dochází k trvalému poklesu hladiny. Pro zastavení poklesu se dokonce uvažuje o vybudování kanálu z Rudého moře.

10 SVITKY MRTVÉHO MOŘE Známé jsou také tzv. Svitky Mrtvého moře, které byly náhodně objeveny v roce 1947 beduínským pastýřem v jeskyních okolo moře. Jsou to kožené svitky popsané znaky, které byly uloženy v kamenných džbánech. Tyto svitky mají nevyčíslitelnou hodnotu, nyní pro ně byl vybudován speciální pavilon v národním muzeu v Jeruzalémě.

11

12 Dnes jsou už i u nás známé kosmetické produkty z Mrtvého moře, které jsou častým dárkem a suvenýrem z Izraele.

13 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Mrtv%C3%A9_mo%C5%99e
KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie"

Podobné prezentace


Reklamy Google