Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_I.Z17 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Určeno pro: 7. ročník Anotace: Asijské památky. Výukový materiál slouží k poznávání vybraných asijských památek. Název a popis památky je skrytý, objeví se po kliknutí. Metodický pokyn: Lze využít jako soutěž mezi jednotlivci i mezi skupinami.

2 ASIJSKÉ PAMÁTKY obr.č.1

3 Pod jednotlivými okénky se skrývají asijské památky
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

4 Popis obrázku obr.č. 2 Velká čínská zeď je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. Dnešní podoba zdi byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Podobná opevnění proti vpádům kočovných kmenů byla však budována již v dávnějších dobách.

5 Popis obrázku obr.č. 3 Tádž Mahal je monumentální pomník v Ágře ve státě Uttarpradéš v Indii. Nechal ho vystavět indický mogul Šáhdžáhán na památku své předčasně zesnulé ženy.

6 Popis obrázku obr.č. 4 Angkor Vat je chrám nacházející se v Angkoru v Kambodži. Byl postaven počátkem 12. století pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město. Angkor Vat je největším a nejlépe zachovalým chrámem celé oblasti a jako jediný zůstal významným náboženským centrem od svého založení – nejprve hinduistickým, poté buddhistickým.

7 Popis obrázku obr.č. 5 Hirošimský památník míru zvaný také Atomový dóm či Genbaku Dome je torzo budovy stojící ve městě Hirošima, Japonsko. Původní budova byla vyprojektována a postavena českým architektem Janem Letzelem. V srpna 1945 vybuchla blízko budovy atomová bomba Little Boy. Atomový dóm byl nejbližší stavbou, která po explozi zůstala stát.

8 Popis obrázku Socha Buddhy z Kamakury
Bronzové socha Amida buddhy je jednou z nejslavnějších japonských ikon. Socha je 13,35 metrů vysoká, váží přibližně 93 tun a je druhou největší sochou Buddhy v Japonsku. Nachází se u chrámu Kótokuin ve městě Kamakura. obr.č. 6

9 Popis obrázku obr.č. 7 Zakázané město je komplex budov vybudovaných v Pekingu v nitru Vnitřního města během vlády dynastie Ming. Město je obehnáno 8,5 m širokou zdí a 52 m širokým vodním příkopem.

10 Popis obrázku obr.č. 8 Mauzoleum císaře Čchin ze 3. století př. n. l, známé také pod názvem Terakotová armáda, patří mezi největší a nejbohatší mauzolea na celém světě. Hrobka s unikátní konstrukcí se nalézá poblíž čínského města Si-an v provincii Šen-si v místě, nazvaném Lishan. Průzkumy potvrdily, že součástí hrobky je již přes 2000 let pod zemí pohřbená armáda více než 8000 terakotových válečníků z období kolem roku 220 př. n. l. rozmístěná celkem ve čtyřech podzemních koridorech. obr.č.19

11 Jantar Mantar v Jaipuru
Popis obrázku obr.č. 9 Jantar Mantar v Jaipuru Nejvýznamnější a nejzachovalejší indická astronomická observatoř. Pochází ze začátku 18. století, kdy ji nechal vybudovat maharádža Jai Singh II. Obsahuje kolekci velkých, pevně zabudovaných astronomických přístrojů (Jantar Mantar znamená doslova „přístroje pro výpočty“), které byly navrženy tak, aby umožnily pozorování astronomických pozic pouhým okem.

12 Popis obrázku obr.č. 10 Himedži je japonský hrad ve městě Himedži. Je to jedna z nejstarších zachovalých staveb z japonského středověku. Hrad je zároveň japonským Národním kulturním pokladem. Je také nejvíce navštěvovaným hradem v Japonsku. Někdy je také nazýván Hakurodžó nebo Širasagidžó („Hrad bílé volavky“), díky svému zářivě bílému exteriéru.

13 Popis obrázku obr.č. 11 Merv bylo hlavní oázové město střední Asie, které leželo na hedvábné stezce. Jeho počátky sahají do 2. tisíciletí př. n. l., dnes se jeho pozůstatky nachází na území Turkmenistánu. Některé části města jsou velmi dobře zachovalé. Merv bylo i spolu s okolní oblastí v roce 1999 zapsáno na světového dědictví. Roku 1221 byl tehdy prosperující Merv dobyt vojsky Čingischána a bylo zde zavražděno velké množství obyvatel.

14 Popis obrázku obr.č. 12 Komodo je národní park v Indonésii v souostroví Malé Sundy. Rozkládá se na třech rozlehlejších ostrovech (Komodo, Rinca a západní část ostrova Flores) a na mnoha dalších menších ostrovech. Celková rozloha parku je 1817 km². Park byl založen v roce 1980 a v roce 1991 se celý park stal součástí světového dědictví. Žije v něm okolo lidí. Park je znám především výskytem největšího ještěrovitého plaza na světě – varana komodského.

15 Popis obrázku Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku. Od roku 1985 je zařazena na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Město původně vzniklo jako pohřebiště v dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí (Vádí al-Araba). Všechny stavby byly vytesány do pískovce. obr.č. 13

16 Popis obrázku 20 obr.č. 15 Palmýra je město v Sýrii, 215 km severovýchodně od hlavního města Damašku. V překladu znamená Město palem. V Palmýře se nalézají monumentální ruiny velkého města, které bylo jedním z nejdůležitějších kulturních center antického světa. obr.č. 14

17 Popis obrázku obr.č. 16 Kartágo bylo jak starověké město v Severní Africe u pobřeží Středozemního moře, tak civilizace, která se ve sféře vlivu tohoto města rozvinula. Město Kartágo leželo na východ od Tuniského jezera, na druhé straně než leží centrum moderního Tunisu v Tunisku. Založeno bylo přibližně v roce 814 př. n. l.Féničany. Postupem času Kartágo vyrostlo v obrovskou ekonomickou mocnost ve Středomoří, shromažďující bohatství a vliv díky své ekonomické obratnosti.

18 Popis obrázku obr.č. 17 Medína je město, které se nachází v západní části Saúdské Arábie. V městské oblasti Medína dnes žije asi 1,3 milionu obyvatel. V minulosti se město jmenovalo Jathrib, později neslo název Madínat an-Nabí (Město prorokovo). Medína patří vedle Mekky a Jeruzaléma mezi tři nejposvátnější centra islámu.

19 Popis obrázku obr.č. 18 Mekka je město v západní části Saúdské Arábie. Je hlavním městem provincie Mekka v regionu Hidžáz. Mekka je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a je nejsvětějším městem islámu. Každým rokem putuje na pouť během hadždže (islámský měsíc dhú'l-hidždža) do Mekky tři milióny muslimů,přičemž nevěřícím je vstup do města tradičně zakázán.

20 Použité zdroje informací a obrázků:
obr.č.1: [cit ]Dostupné pod licencí Public domain na obr.č.2: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na obr.č.3: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na obr.č.4: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.5: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.6: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na obr.č. 7: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na obr.č.8: [cit ] Dostupné pod licencí Public domain na obr.č.9: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.10: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.11: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.12: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na obr.č.13: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.14: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.15: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.16: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na obr.č.17: [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na obr.č.18: [cit ] Dostupné pod licencíCreative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licence na

21 Použité zdroje informací a obrázků:
[cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na obr.č.19: Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google