Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém."— Transkript prezentace:

1 Demokracie

2 Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém

3 Historie demokracie Demokracie přímá Demokracie přímá – je historicky první formou demokracie, zrodila se z řeckých obcích ( polis), jako metoda rozhodování o záležitostech obce – státu ( Athény, Sparta ), všichni občané se podíleli na rozhodování, 40x do roka se shromáždili k jednání, výběr přesedajících funkcionářů se konal losem, předpokládala se schopnost všech občanů krátkodobě úřad zastávat, soudy volily hlasováním, každý občan byl povinnen hlasovat, tato původní podoba demokracie se ovšem týkala jen svobodných občanů, rodilých Athéňanů, nestahovala se na nerodilé Athéňany, cizince, ženy a pochopitelně otroky, ani občané si nebyli úplně rovni, vliv nemajetných byl zřejmě menší, většinové rozhodování nedávalo prostor pro uplatnění stanovisek přehlasované menšiny. Přesto tato forma přetrvala 200 let.

4 Sokratés athénský filozof, učitel Platónův athénský filozof, učitel Platónův kritik athénské demokracie - kritizoval vzrůstající vliv a moc majetných občanů kritik athénské demokracie - kritizoval vzrůstající vliv a moc majetných občanů athénský lidový soud ho soudil za kažení athénské mládeže athénský lidový soud ho soudil za kažení athénské mládeže odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu obraz: The Death of Socrates by Jacques-Louis David, 1787

5

6 Demokracie přímá Demokracie přímá dnes: do současnosti se zachoval prvek přímé demokracie v referendu, ve kterém občané dané země rozhodují o jednotlivém politickém problému ( např. vstup ČR do EU )

7 Moderní demokracie Moderní demokracie má podobu demokracie zastupitelské, přímá demokracie se ukázala v podmínkách moderní společnosti jako nerealizovatelná. Společenský život se stal příliš složitý. K účasti na politickém životě se právem přihlásily všechny společenské vrstvy, občany se stali všichni obyvatelé. V této nové situaci se jednotlivec již nemohl osobně přímo podílet na rozhodování o celospolečenských záležitostech. Svou vůli a spoluúčast v politice, vliv na státní záležitosti dnes může uplatnit zprostředkovaně tím, že za sebe volí zástupce – politika

8 Zpracoval J.Vídeňský


Stáhnout ppt "Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém."

Podobné prezentace


Reklamy Google