Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Počátky Přemyslovců Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav Vlastivěda 4. ročník Dějepis Slávka Pucandlová

2 Přemyslovci Nejsilnější rod v Čechách
Odstranili nejmocnějšího soupeře v Čechách – rod Slavníkovců. Vyvraždili je v jejich sídle na Libici r. 995.

3 Území prvních Přemyslovců

4 Bořivoj I. První přemyslovský kníže, o němž se dochovaly písemné záznamy. Současník Svatopluka na Velké Moravě. První křesťanský panovník (nechal postavit první křesťanský kostel u nás). Nechal zbudovat základy Pražského hradu.

5 Křest Bořivoje a Ludmily
Bořivoj a Ludmila Se svou ženou Ludmilou přijal na Velehradě z rukou arcibiskupa Metoděje svatý křest. Napomáhal šíření křesťanství v Čechách. Nechal postavit první křesťanské kostely. Stal se zakladatelem Prahy jako centra státu. Sv. Ludmila Křest Bořivoje a Ludmily

6 Spytihněv a Vratislav I.
Po Bořivojově smrti se vlády ujal jeho syn Spytihněv. Ten zemřel bezdětný, a tak se vlády ujal jeho bratr Vratislav I. S ženou Drahomírou měli syny Václava a Boleslava. Vratislav I.

7 Václav I. Po Vratislavově smrti byl Václav ještě dítě.
Vychovávala ho jeho babička Ludmila, Jeho matka Drahomíra se bála, že ztratí vliv nad svými syny, a tak nechala Ludmilu zavraždit. Po několika letech se Václav ujal vlády. Byl vzdělaný, jeho babička ho naučila číst a psát.

8 Vláda Václava I. Václav musel čelit nebezpečí ze strany německého panovníka. Aby zamezil neustálým válkám, slíbil odvádět německému panovníkovi stálý poplatek za mír (500 hřiven stříbra a volů ročně). To se nelíbilo jeho bratru Boleslavovi, který toužil ujmout se vlády. Boleslav pozval Václava na svůj hrad do Staré Boleslavi. Večer spolu hodovali a přátelsky rozmlouvali. Ráno na cestě do kostela Boleslav a jeho družina Václava přepadli a zabili. Po Václavově smrti začal panovat jeho bratr Boleslav I. zvaný Ukrutný.


Stáhnout ppt "Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav"

Podobné prezentace


Reklamy Google