Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná."— Transkript prezentace:

1 CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 2. březen 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_konci_DUM

2 CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI U tohoto typu cyklu, obdobně jako u cyklu s podmínkou na začátku, dopředu nevíte, kolikrát cyklus proběhne. Jeho průběh bude opět záviset na řídící podmínce cyklu, která bude tentokrát umístěna na konci.

3 CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Vraťme se opět k písničce „Pes jitrničku sežral“, která se opakuje stále dokola. Tentokrát algoritmus písničky nebude záviset na posluchačích, ale budeme zpívat tak dlouho, dokud neochraptíme. Jak bude vypadat vývojový diagram pro tuto variantu?

4 CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Z K Pes jitrničku sežral docela maličkou chytil ho při tom kuchař a klepl ho paličkou Plakali všichni psové, kopali jemu hrob na desce mramorové byl nápis těchto slov Chraptíme? - + ŘEŠENÍ

5 CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Cyklus s podmínkou na konci skrývá jedno úskalí - proběhne vždy alespoň jednou. Není proto použitelný pro všechny případy, jako například v předchozím příkladu, kdy jsme předpokládali, že ochraptíme až při zpěvu písně, ale co když chraptíme hned na začátku? Cyklus s podmínkou na začátku se dá převést na cyklus s podmínkou na konci a naopak.

6 CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Ukážeme si to na příkladu: Vytvořte algoritmus pro součet číselné řady do zadaného čísla. Číselná řada začíná 1 a končí zadanou hodnotou. Například pro konečné číslo 8 se jedná o řadu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, jejímž součtem je číslo 36 (= 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8).

7 Z soucet = 0 čti N soucet = soucet + i tisk soucet K i = 1 i = i + 1 + - i > N 1 1 ŘEŠENÍ

8 PŘÍKLADY Nyní se pokuste vyřešit následující příklady v souboru: PříkladyPříklady

9 CITACE ZDROJŮ SOFTWARE: Pro vytvoření vývojových diagramů byl použit Microsoft PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google