Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON"— Transkript prezentace:

1 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON
FYZIKA PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA - MECHANIKA DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Zpracováno 4. listopadu 2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Síly se navzájem neruší.
NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON ZÁKON AKCE A REAKCE Každá dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami opačného směru. (Jedné síle se říká akce, druhé reakce). Tyto síly vznikají a zanikají současně. Síly se navzájem neruší.

3 Síly se navzájem neruší.
NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON ZÁKON AKCE A REAKCE Každá dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami opačného směru. (Jedné síle se říká akce, druhé reakce). Tyto síly vznikají a zanikají současně. Síly se navzájem neruší. Obr.: 1

4 Kamarádky na skatu se od sebe navzájem odrazí.
NPZ – ZÁKON - ZÁKON AKCE A REAKCE Kamarádky na skatu se od sebe navzájem odrazí. Na obě působí tatáž síla, ale těžší se bude pohybovat pomaleji (s menším zrychlením) než hubená.

5 3. 4. 3. NPZ – ZÁKON - ZÁKON AKCE A REAKCE
Loďka na vodě…

6 Magnet a ocelová tyčinka na vodě…
NPZ – ZÁKON - ZÁKON AKCE A REAKCE Magnet a ocelová tyčinka na vodě…

7 3. 4. 3. NPZ – ZÁKON - ZÁKON AKCE A REAKCE
Segnerovo kolo Obr.: 2

8 3. 4. 3. NPZ – ZÁKON - ZÁKON AKCE A REAKCE
Actioni contrariam semper et aequalem esse reactionem; sive: corporum duorum actiones in se mutuo semper esse aequales et in partes contrarias dirigi. Proti každé akci vždy působí stejná reakce; jinak: vzájemná působení dvou těles jsou vždy stejně velká a míří na opačné strany.

9 Použitá literatura BEDNAŘÍK, Milan: Mechanika, fyzika pro gymnázia. Praha: Prometheus, ISBN Obrázky: [1], [2] BEDNAŘÍK, Milan: Mechanika, fyzika pro gymnázia. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON"

Podobné prezentace


Reklamy Google