Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 Ropa a OPEC www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Ropa a OPEC Označení DUM VY_32_INOVACE_12_2_11 Autor RNDr.Tomáš Danielis Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Regionální geografie Asie a Afriky Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia

2 Černé zlato v 50. a 60.letech obrovský nárůst spotřeby
Arabské země ucítily šanci se dostat na výsluní světa. Vytvořily následující strategii…doplň: zestátnily všechny těžařské firmy na svém území + stanovily limity těžby. tak vznikla organizace OPEC svět si stále neuvědomoval její moc

3 Co je OPEC? Organizace zemí vyvážejících ropu
Organization of the Petroleum Exporting Countries Sídlí ve Vídni – proč tam? V dobách studené války neutrální stát, který byl blízko odbytiště.

4 Mapa států OPEC Obr. 1

5 Demonstrace síly OPEC Čas OPEC přišel 1973 při válce?
tzv. jomkippurské mezi Izraelem a arabskými sousedy. OPEC zastavil dodávky ropy a požádal svět ať se postaví na stranu Arabů. Tehdy OPEC produkoval 80% veškeré ropy.

6 Výsledek téměř se zastavila automobilová doprava
obrovský nárůst ceny ropy Šok ve světě ze závislosti na ropě a hlavně na arabských státech. Co následovalo ve světě? Hledání nových ložisek. Šetření s ropou, nižší spotřeba u aut.

7 Nové oblasti těžby ropy
Evropa a Asie: Severní moře Rusko – Ural + Sibiř JV Asie Amerika: Mexický záliv + jižní Karibik Afrika: Celý Guinejský záliv

8 Současnost OPEC dodává 40% světové produkce
Vlastní 75% všech současných světových zásob – proč podtržené? nacházejí se nové zásoby – např. Arktida Bohužel svět je díky ropě slepý vůči nárůstu sponzorování teroristických organizací a extrémních forem islámu převážně přes Saudskou Arábii Ale je tu šance na omezení vlivu!!

9 Břidlicový plyn Podle prognózy ztratí do tří let Rusko postavení největšího světového producenta zemního plynu – na jeho místo nastoupí USA. Do roku 2017 se pak Spojené státy dostanou na špici i v těžbě ropy. V roce 2030 bude země zdroje energie vyvážet a o pět let později bude skoro soběstačná. 2 výhody pro nás: oslabí se vliv 2 hráčů na trhu s ropou a plynem? Ruska a OPEC. Tím by mohla cena ropy klesnout Ale jsou to jen prognózy Dalším aspektem je kontroverzní způsob těžby břidlicového plynu. Relativně značný dopad na životní prostředí.

10 Citace BOURGEOIS. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google