Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jiří Čapek Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FYZ_3U_CA_15_17 Název Vypuklé zrcadlo Druh učebního materiálu Prezentace Předmět Fyzika Ročník třetí Tématický celek optika Anotace Vysvětlení způsobu vzniku obrazu na vypuklém zrcadle a jeho vlastností.. Metodický pokyn Použít promítnutí pomocí dataprojektoru, 35 min Klíčová slova vypuklé zrcadlo, střed křivosti, vrchol zrcadla, optická osa, ohnisko, hlavní paprsky. Očekávaný výstup Žák umí nakreslit schematicky vznik obrazu na vypuklém zrcadle a zná jeho vlastnosti. Datum vytvoření

2 Vypuklé zrcadlo V Významné body: r S – střed kulové plochy F – ohnisko
V – vrchol zrcadla r optická osa V f r – poloměr křivosti (poloměr kulové plochy) f – ohnisková vzdálenost

3 Vypuklé zrcadlo Odraz paprsků přicházejících z přímého směru
tj. rovnoběžně s optickou osou: kolmice v místě dopadu optická osa kolmice v místě dopadu Všechny paprsky přicházející z přímého směru se odrážejí tak, jako by vycházely z ohniska.

4 Vypuklé zrcadlo Hlavní paprsky: 1) přímý - rovnoběžný s optickou osou
2) ve směru do ohniska optická osa 3) ve směru na střed kulové plochy

5 Vypuklé zrcadlo Vznik obrazu 1) zdánlivý 2) vzpřímený 3) zmenšený
optická osa Vlastnosti obrazu: 1) zdánlivý ) vzpřímený ) zmenšený

6 Vypuklé zrcadlo Obraz na vypuklém zrcadle má vždy stejné vlastnosti
Vznik obrazu Předcházející postavení předmětu a jeho obrazu Posuneme předmět blíže k zrcadlu a zjistíme, jak se změní vlastnosti obrazu optická osa Vlastnosti obrazu: předtím 1) zdánlivý ) vzpřímený ) zmenšený nyní 1) zdánlivý 2) vzpřímený 3) zmenšený Obraz na vypuklém zrcadle má vždy stejné vlastnosti liší se jen zmenšenou velikostí.


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google