Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda

2 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda

3 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornádo je silně rotující vír (se zhruba vertikální osou), vyskytující se pod spodní základnou konvektivních bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Je schopné vznést do vzduchu předmět o hmotnosti až 5 tun.

4 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Má podobu nálevky, chobotu, který se spouští ze základny oblaku druhu cumulonimbus. Rychlost větru v tornádu se pohybuje od 50 do 100 m.s-1 i více, přičemž jeho velikost se pohybuje ve stovkách metrů v průměru.

5 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda se vyskytují v bouřích téměř po celém světě, přičemž nejznámější oblastí je americký středozápad a jih.

6 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda vzniknou, jakmile se studený a prudký výškový vítr překříží s teplým přízemním větrem. Jejich střetnutí vyvolá horizontální rotaci vzduchu. V případě, že k tomuto střetu větrů dojde v bouřkovém oblaku (tzv. cumulonimbus), proudění vystupující z teplého bouřkového mraku zdvihne rotující vzduchový válec a vztyčí ho do vertikální polohy.

7 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Spojení vertikálního a otáčivého pohybu vytváří velmi široký sloup zvířeného vzduchu (tzv. mezocyklonu). Z dosud nedostatečně známých příčin se někdy uvnitř objeví vír, který se stává viditelným, jestliže je vzduch dostatečně vlhký, aby mohlo dojít ke kondenzaci. Poté se spustí dolů, až dosáhne země – čímž se vytvoří tornádo v pravém slova smyslu.

8 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Rozlišujeme dva druhy tornád. Prvním typem je tzv. supercelární tornádo, které je vázáno na výskyt supercelární bouře.

9 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Supercela je konvektivní oblačnost tvořená jedinou mohutnou bouřkovou buňkou.

10 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Druhým typem je tzv. nesupercelární tornádo. To znamená, že se jedná o bouři tvořenou více bouřkovými buňkami.

11 VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda 1/ 2/ 3/ 4/ 5/


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda."

Podobné prezentace


Reklamy Google