Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_337_Cirkus Humberto AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 8., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk – literární výchova, Cirkus Humberto ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE Materiál je určen pro žáky 7. ročníku v literární výchově. Je možné ho použít jako motivaci pro práci s ukázkou v čítance. Soukal Josef, Čítanka 7 pro 7. ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998, str. 151, Eduard Bass, Cirkus Humberto

3 Eduard Bass CIRKUS HUMBERTO

4 Cirkus byla původně starořímská kruhová nebo oválná stavba určená pro závody koní a povozů. V dnešním, přeneseném významu slova, se většinou jedná o kočovné společenství účinkujících umělců, kteří bývají označování jako artisté (akrobaté, krotitelé zvířat, krasojezdci, klauni apod.). V některých vystoupeních účinkují také cvičená exotická zvířata (medvědi, opice, tygři, lvi, sloni, velbloudi apod.). Oblíbeným cirkusovým zvířetem je kůň, popřípadě jiná domácí zvířata (např. psi). Představení se obvykle konají v oválné aréně pod velikým cirkusovým stanem - šapitó. Aréna je obklopena lavičkami pro diváky.

5 Eduard Bass, vlastním jménem Eduard Schmidt, (31. prosince 1887 Praha/1. ledna 1888 Praha - narodil se přesně o půlnoci října 1946 Praha) byl český spisovatel, novinář, zpěvák, fejetonista, herec, recitátor, konferenciér a textař. Proslul zejména knihami : Klapzubova jedenáctka Cirkus Humberto.

6 Cirkus Humberto 1941, román byl zamýšlen jako povzbuzení českého národa, vyzdvihovány jsou spravedlnost, přímost, ctižádost, … Bass zde na pozadí cirkusu sleduje tři generace cirkusáků. Ústřední postavou je Vašek Karas, syn šumavského zedníka, který odejde k cirkusu, nakonec se ožení s dcerou ředitele a sám se později stane ředitelem cirkusu, předtím však vystřídá mnoho různých profesí u cirkusu. V roce 1988 natočil režisér František Filip stejnojmenný televizní seriál na motivy toho románu.

7 Cirkus Humberto je dvanáctidílný koprodukční česko-německý televizní seriál z roku 1988 režiséra Františka Filipa. Děj vychází ze stejnojmenného románu Eduarda Basse a odehrává se v 19. století a začátku 20. století v cirkusovém prostředí. Příběh se odehrává v letech 1826 až 1924 a vypráví o šesti generacích cirkusové rodiny Humberto. Zakladatelem cirkusu je Carlo Humberto (Martin Růžek), jeho pokračovatelem zeť Bernhard Berwitz (Radoslav Brzobohatý), který utrpí smrtelná zranění v tygří kleci. Po něm se ujímá vedení cirkusu jeho syn Petr (Werner Possardt) a posledním ředitelem je Václav Karas (Jaromír Hanzlík), který se marně snaží udržet slávu cirkusu. Spolu se svou ženou, Berwitzovou dcerou Helenou, odjedou do Prahy, kde zakladají Varieté Humberto. Jejich syn Petr (Oldřich Vízner) cirkusové nadání nepodědil, ale vnučka Lidka (Jana Janatová) se prosadí jako baletka a vystupuje pod uměleckým jménem Ludmila Humberto. Slavné jméno je zachováno.

8 Použité zdroje: Cirkus Humberto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Eduard Bass. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Cirkus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google