Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí."— Transkript prezentace:

1 V zaměstnání III. Petr Machala

2 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí státu? 5.Jaká je průměrná hrubá mzda v České republice? Co jsme si z minulé hodiny zapamatovali?

3 Pracovní podmínky: povinnost zaměstnavatele – zajistit uspokojivé pracovní podmínky Co patří mezi pracovní podmínky? Navrhněte, jak vylepšit podmínky zaměstnancům.

4 zvláštní podmínky - mladiství a ženy (fyzická a rozumová náročnost práce, nárok na mateřskou dovolenou) Slečno, je to Váš poslední telefon, byla jste přeložena…

5 Zvláštní podmínky: a) Mateřská dovolená nástup obvykle 6 týdnů před porodem 28 týdnů po nástupu nesmí být kratší než 14 týdnů do 4 let dítěte právo na rodičovský příspěvek (7600,- Kč) nesmí přijít o místo, pokud místo zaniká, musí najít adekvátní náhradu Může vás zaměstnavatel propustit, když jste na mateřské dovolené?

6 b) OČR ošetřování člena rodiny dítě mladší 10 let maximálně 9 dnů (69% mzdy za každý den)

7 Odpovědnost za škodu: a)zaměstnanec – odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou způsobil porušením povinností b)zaměstnavatel – odpovídá za škodu v souvislosti s pracovním úrazem, onemocnění chorobou z povolání, za škodu na věcech

8 Pracovní spory: rozhodují o nich soudy v občanskoprávním řízení mzdové podmínky i ostatní pracovněprávní nároky uzavírají odbory krajní prostředek sporu – stávka krajní prostředek zaměstnavatele – výluka Víte co je to kolektivní smlouva?

9 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí."

Podobné prezentace


Reklamy Google