Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 5. 2013 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Masér sportovní a rekondiční (69-41-L/02) 2. ročník Název výukového materiálu: Formuláře Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTM23160NAV

2 FORMULÁŘE Motto: Jak posbírat informace…

3 PŘÍKLADY z praxe Formulář je přehledně členěný dokument s místem určeným k zadávání informací. Vzhled formuláře lze navrhnout tak, aby jej ostatní uživatelé mohli vyplnit po vytištění nebo přímo v aplikaci Microsoft Word. S formuláři se setkáváme poměrně často v tištěné podobě, dotazníky výzkumy formuláře na úřadech ukážeme si, jak formulář vytvořit, popř. vyplnit. :-)

4 V Oblíbených si zapneme zobrazení karty Vývojář (OK). Spuštění karty Vývojář JAK na to? Tlačítkem Office si rozbalíme nabídku a vybereme Možnosti aplikace Word

5 Přepneme se na kartu Vývojář Seznámíme se s prvky Formuláře zleva Textové pole Zaškrtávací políčko Pole se seznamem (výběr) Vodorovný rámeček Zobrazit stínování pole (formuláře) Obnovit pole formuláře (vymazat) Panel nástrojů Formulář JAK na to?

6 Rozmyslíme si postup Napíšeme text Vložíme případnou tabulku, sloučíme, popř. rozdělíme buňky Vložíme textové pole, obrázky, loga a další prvky Napíšeme popisky k prvkům formuláře (nápovědu) Vložíme prvky formuláře Postup tvorby JAK na to?

7 Zvolíme Zaškrtávací políčko Doplníme text (popřípadě mezeru) Zaškrtávací políčko JAK na to?

8 Do rámečku umístíme Textové pole formuláře Pravým tlačítkem myši určujeme jeho vlastnosti Výchozí text – zobrazuje se uživateli Maximální délku Textové pole JAK na to?

9 Do rámečku umístíme Rozevírací pole formuláře Pravým tlačítkem myši určujeme jeho vlastnosti Přidáváme / (odebíráme) položky rozevíracího seznamu Pořadí položek můžeme také měnit První položka se ukáže vyplňujícímu Rozevírací pole formuláře JAK na to?

10 NABÍDKY, upřesnění, volby Před použitím je vhodné dokument Uzamknout a uživatel může formulář pouze vyplňovat, nikoliv upravovat Zámek je dobré chránit heslem

11 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Pro tvorbu Formuláře musíme vidět kartu Vývojář Formulář si připravíme – text, tabulky, grafiku Do formuláře umísťujeme jednotlivé prvky Zaškrtávací políčko Textové políčko Rozbalovací seznam Někdy je výhodné si jednotlivá pole nechat podbarvené (viz tlačítko Formuláře) Formulář můžeme „vrátit“ do původního stavu – vymazat Formulář je dobré před použitím zamknout a zámek chránit heslem

12 1) Sestav formulář – dotazník pro návštěvníky ZOO. Dotazník vylepši obrázkem žirafy * Zjisti, jestli viděli slona, žirafu. lva (zaškrtávací políčko) * Zjisti, jaká další zvířata viděli (3 textová políčka – max. 20 znaků) * Rozevíracím seznamem zjisti věk (dítě, student, dospělý, důchodce) * Do dotazníku umísti textové pole (max. 200 znaků) pro případné poznámky návštěvníků * Na závěr umísti Rozevírací seznam s body 1 – 10 6) Výsledek práce ulož pod názvem formulare a zašli emailem vyučujícímu. ÚKOL(y)

13 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010. Státní znak ČR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-03]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Státní_znak_České_republiky


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google