Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i."— Transkript prezentace:

1 Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i dlouho-dobé záznamy (celodenní, např. u epilepsie, spánku apod.) EEG vyšetření často doplněno záznamem dalších signálů: EKG, EMG, ventilace, saturace krve kyslíkem, pohyby hrudníku, videozáznam a další => komplexní vyšetření PSG vyšetření řady chorob a poškození CNS epilepsie poruchy spánku mozková encefalitidita (zánět mozku) krvácení do mozku poranění mozku mozková mrtvice demence Alzheimerova nemoc … další použití EEG při terapii ve forme EEG biofeedbacku - především poruchy pozornosti, soustředění, učení …

2 Biofeedback 1 metoda umožňující „ovládat mozkové vlny“ sebe-učení mozku pomocí tzv. biologické zpětné vazby dostaneme-li okamžitou, cílenou a přesnou informaci o ladění (případně "rozladění") našich mozkových vln, můžeme se naučit, jak je uvést do souladu Jak se provádí? ve vstupním vyšetření se zjistí, co je zapotřebí na správném fungování mozku zlepšit (soustředění, pozornost, vůli, paměť, uvolnění apod) provede se zkušební EEG biofeedback trénink. Z něho se odhadne, jaký bude mít tato metoda u daného jedince úspěch.

3 Biofeedback 2 - princip technika používá snímací elektrodu, přiloženou na temeno hlavy, a dvě elektrody připevněné na uši. EEG snímač zachycuje mozkové vlny a předává je počítači. Počítač analyzuje signál a zajišťuje "feedback" - zpětnou vazbu. Zpětná vazba je informace o tom, jak fungují mozkové vlny v konkrétním okamžiku. průběh mozkových vln je zobrazen před uživatelem na obrazovce "přeložený" do podoby video hry, která se hraje pouze „silou myšlenky“ - bez klávesnice nebo myši. Hra se ovládá jen činností mozku - mozek řídí sám sebe. narůstá-li aktivita mozku v žádoucím pásmu mozkových vln, je hráč odměňován úspěšnými výsledky. Narůstá-li aktivita v nežádoucím pásmu, úspěch ve hře mizí. mozek postupně reaguje na motivační vodítka, které mu počítač poskytne tím, že ho odměňuje za dobré výsledky ve hře. Tak mozek sám rozvíjí proces učení nových, vhodnějších frekvencí mozkových vln.

4 Biofeedback 3 - ukázky


Stáhnout ppt "Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i."

Podobné prezentace


Reklamy Google