Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková zpracováno:2.4.2013 ročník (obor)sekunda tematická oblastFyzikální veličiny PředmětCvičení z fyziky Anotace:Prezentace je vytvořena jako podpora k laboratorní práci Vlastnosti plynů. V úvodu je sepsáno několik základních vlastností plynů, které mohou sloužit k pochopení jednotlivých úkolů, které jsou popsány v další části prezentace.V závěru je studentům nabídnut návrh na protokol o vykonané laboratorní práci, který odevzdají dle domluvy s vyučujícím. Šablona číslo materiálu III/2-11 III/2 -11-9

2 Vlastnosti plynů

3 Co bychom měli vědět o plynech: 1.Uveďte příklad plynů: 2.Přiřaďte správný obrázek plynům: vzduch, oxid uhličitý,…

4 Co bychom měli vědět o plynech: Snadno mění svůj tvar – Jsou tekuté - Je-li v nádobě v klidu- podle nádoby dají se přelévat zaplní celý objem nádoby Hustota plynů v porovnání s kapalinami – pevnými látkami je ……………… vždy menší

5 Úkol č.1: Co je v kádince? Co budeme potřebovat: Kádinku, větší nádobu s vodou

6 Úkol č.1: Co je v kádince? Jak budeme postupovat: Do velké nádoby napustíme vodu a poté do ní vložíme kádinku. a)Nejprve dnem dolů b)Poté dnem nahoru Pozorujeme, nakreslíme a pokusíme se vysvětlit.

7 Úkol č.2: Jak potopit papír do vody, aby zůstal suchý? Co budeme potřebovat: Papír, větší nádobu s vodou, sklenici s rovným dnem (kelímek od jogurtu)

8 Úkol č.2: Jak potopit papír do vody, aby zůstal suchý ? Jak budeme postupovat: Papír můžeme zmačkat (a vytvořit např. kuličku), vložit do skleničky a dnem vzhůru ponořit do nádoby s vodou.

9 Úkol č.3: Proč nelze od sebe odtrhnout dvě polokoule? Co budeme potřebovat: 2 (magdeburské) polokoule

10 Úkol č.3:Proč nelze od sebe odtrhnout dvě polokoule? Jak budeme postupovat: Polokoule k sobě přitiskneme. Poté se snažíme je od sebe odtrhnout.

11 Úkol č.4: Jak nafouknout balónek bez foukání? Co budeme potřebovat - vyberte: balónek studená voda horká voda láhev kousky ledu

12 Úkol č.4: Jak nafouknout balónek bez foukání? Jak budeme postupovat: Balónek navlékneme na láhev a tu vložíme do horké vody. Pozorujeme, nakreslíme a pokusíme se o vysvětlení.

13 Úkol č. 5: Jak vyrobit vznášedlo? základní představa: stlačený vzduch Vzduchový polštář, po kterém se pohybuje

14 Úkol č. 5: Jak vyrobit vznášedlo? Vyberte základní pomůcky a navrhněte, jak postupovat: polystyrencédéčko víčko z pet láhve kelímek od jogurtu nafukovací balónek pingpongový míček

15 Zhodnocení výsledků Závěr: Jak probíhaly jednotlivé pokusy ? Dokážeme vše řádně „fyzikálně“ vysvětlit?

16 Protokol:

17 Zdroje : Obrázky: vlastní tvorba FYZIKA učebnice pro ZŠ a VG, K. Rauner, Nakladatelství Fraus 2004, ISBN 80-7238-210-1


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google