Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  11 Číslo DUM 09 Předmět Přestavby budov Tematický okruh Poruchy svislých konstrukcí Název materiálu Provizorní zajišťování stability nosných konstrukcí Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s provizorním zajišťováním stability nosných svislých konstrukcí. Metodický pokyn  Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 PROVIZORNÍ ZAJIŠŤOVÁNÍ STABILITY NOSNÝCH KONSTRUKCÍ

3 Před zásahem do nosné stavební konstrukce, musíme nejdříve opravovanou konstrukci zajistit, protože práce mohou dočasně narušit pevnost konstrukce a tím stabilitu stavby. Úkolem šikmých vzpěr zasazených do mělkých kapes a svislých podpěr je přenést část zatížení mimo objekt a tak částečně odlehčit opravovanou konstrukci. Rozpěry a vzpěry zapřené o fošny zabraňují vybočení zdí.

4 Šikmé vzpěry. Nosné zdi se zabezpečují šikmými vzpěrami proti vybočení. Zvláštní pozornost se věnuje zajištění rohů budovy a také kamennému a smíšenému zdivu. Důkladně se zajišťují klenby, které jsou velmi citlivé a meziokenní pilíře. Otvory ve zdech se opatřují pažením. Obr.č. 1: Schéma zajištění rohu objektu (archiv autora)

5 Dole se vzpěra opírá o trámek 0,8 až 1,5 m dlouhý, rovnoběžný se zdí.
Vzpěry zasahují horním koncem do mělké kapsy ve zdivu v úrovni nadpraží oken. „Utahují" se do kapsy klínem. Zdivo narušené nebo méně pevné, zabezpečujeme zdvojenými vzpěrami. Druhou vzpěru umísťujeme níže. Obr.č. 2: Detail uložení vzpěry ve zdi (archiv autora) Dole se vzpěra opírá o trámek 0,8 až 1,5 m dlouhý, rovnoběžný se zdí. Trámek zapustíme do země a zapřeme ho proti posunutí dvěma až třemi kůly zaraženými do země. Vzpěra se s trámkem spojí tesařskými skobami. Obr.č. 3 Detail uložení vzpěry na terénu(archiv autora)

6 Zajištění sousedních budov při odstranění řadového domu pomocí rozpěr
Obr.č. 4: Schéma zajištění proluky (archiv autora)

7 Trvalé zajištění stability se provádí:
Stehováním. Oplášťováním a torkretováním. Stažením ocelovými táhly nebo předpjatými ocelovými lany. Stažením narušeného zdiva pomocí prutů z vysokopevnostní oceli. Torkretování - nanášení jemnozrnné betonové směsi (zrnitost do 16 mm) stříkáním pod tlakem 0,4 - 0,6 Mpa na podklad opatřený výztuží. Používá při zesilování zděných i betonových konstrukcí. Velmi výhodné je pro sanaci zakřivených ploch, náhlých zlomů - všude tam, kde běžné bednění by bylo pracné, nákladné a vzhled povrchu by byl nepřijatelný.

8 Otázky a úkoly Proč je nutné budovu před zahájením opravy budovy provizorně zajistit? Kam a jak se umístí horní část šikmých vzpěr? Kdy se používají zdvojené vzpěry?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google