Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dekolonizace Afriky Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dekolonizace Afriky Název školy"— Transkript prezentace:

1 Dekolonizace Afriky www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Dekolonizace Afriky Označení DUM VY_32_INOVACE_12_2_17 Autor RNDr.Tomáš Danielis Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Regionální geografie Asie a Afriky Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia

2 Kdy došlo k zahájení hlavního období dekolonizace?
Po 2.SV. Obr. 1

3 Rok Afriky 1960 – proč tento název? 17 států získalo nezávislost

4 Dekolonizace a studená válka
Tzv. studená válka se drsně promítla do vládnutí v jednotlivých zemích. Jaké to bylo období 1947 – 1991 – rozpad? ….SSSR. Definuj termín studená válka? Studená válka: Napětí a spory mezi komunistickými státy – SSSR a jeho satelitními státy a spojenci – a západními státy, USA a jejich spojenci.

5 Formy boje či konfliktů
budování vojenských koalic, zištná pomoc zranitelným a nestabilním státům, zástupné války, špionáž, propaganda, závody ve zbrojení, rivalita při sportovních kláních předhánění se v technické vyspělosti (např. kosmické závody)

6 Studená válka v Africe a její následky
V dobách studené války USA či SSSR – podporovaly různé autoritativní vládce, diktátory, šílence, partyzány,…. Hlavní problémy po skončení studené války: korupce a nedemokratické prostředí a především zákeřnost ve vztazích mezi státy, etniky, vládci a to se přeneslo do opravdových válek a politiky.  Struktura konfliktů a problémů: kombinace vyspělých komunikačních technologií a nejmodernějších zbraní se systematickým znásilňováním žen, dětí a mučením jedná se většinou o plošný teror kombinovaný s organizovanou genocidou, etnickým čistkami,… neskutečná krutost, zákeřnost, zbraň je součástí denní potřeby.

7 Vyjmenuj hlavní problémové oblasti:
Současná Afrika Relativní hospodářská periférie s největší koncentrací hospodářských a sociálních problémů současného světa. Vyjmenuj hlavní problémové oblasti:  Sahel, Dem.rep.Kongo, Somálsko,… V podstatě se zde nachází velmi málo nekonfliktních či bezproblémových států.

8 Potenciál Afriky cestovní ruch nerostné bohatství – kontroverzní
Jaké suroviny jsou nejvíce problematické? coltan, diamanty, ropa,… delta Nigeru coltan v Demokratické republice Kongo diamanty

9 Potenciál cestovního ruchu - vyjmenuj dle předchozích znalostí
Díky nezničené přírodě, lidem žijící tradičním způsobem, exotice, nádherným národním parkům. Bohužel tyto krásy a výhody nedokáží díky nedostatečnému vzdělání zúročit. S tím souvisí i etnické a náboženské konflikty mezi kmeny. I tradice jsou velkou brzdou rozvoje. Např. postavení žen, ženská obřízka.

10 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Dekolonizace Afriky Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google