Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. AutorIng. Bohuslava Vitekerová (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Parametry a funkce digitálního fotoaparátu, jak pracovat s digitálním fotoaparátem. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí tématu Počítačová grafika

3 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Většina dnešních fotoaparátů nabízí rozlišení kolem 8 MPix nebo vyšší. Toto rozlišení plně stačí pro tisk kvalitní fotografie. Příklad: s 10 MPix fotoaparátem (3600x2700 pixelů) vytisknete fotografii A4 v nejvyšší možné tiskové kvalitě 300 dpi. Rozlišení (počet bodů snímaného prvku)

4 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Vytisknete-li formát A3, tak sice kvalita tisku bude „jen“ 150 dpi, ale okem to stále ještě nepoznáte. Pro klasickou fotografii 10x13 nám postačí i 2Mpx fotoaparát, pokud ale chceme pořizovat větší fotografie, je vždy lepší vyšší rozlišení. Rozlišení (počet bodů snímaného prvku)

5 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Je to rozsah, kolikrát můžete obraz přiblížit. Bývá v rozmezí 3x (kompakty) až 20x (zrcadlovky), ale přiblížení 8x lze považovat za plně dostatečné. Zoom Jeho velikost a rozlišení určí, jak velký obraz se na něm vykreslí. Zadní displej

6 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Používají se tužkové baterie nebo akumulátory nebo specializované bateriové bloky, u nichž se hodnotí výdrž baterií, protože fotoaparát má poměrně vekou spotřebu. Napájení Paměťová karta Volí se podle typu fotoaparátu, v dnešní době je na trhu množství paměťových karet s dostatečnou kapacitou i univerzálních čteček

7 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Rychlost fotografování Je to rychlost pořízení snímku (od zmáčknutí spouště, která se skládá z rychlosti zaostření a rychlosti zpracování snímku). Dalším častým limitem je rychlost blesku (jak rychle se dobije blesk a tedy jak rychle po sobě je možné fotografovat znova s bleskem)

8 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ je dobrá u dnešních fotoaparátů a je dána cenou fotoaparátu (jeho třídou) a objektivem. Kvalita obrazu Blesk Většina kompaktních fotoaparátů je vybavena vestavěným bleskem (má dosah řádově 3 až 5 m) a poskytuje jen velmi špatné světlo. Lepších výsledků lze dosáhnout s externím bleskem (pokročilejší kompakty).

9 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Světelnost znamená, kolik světla je maximálně objektiv schopen dopravit na senzor. Světelnost se udává čísly typu 2.8, 3.5, 4.5, 5.6 atd., přičemž menší číslo je vždy lepší. Například světelnost 2.8 je vynikající, 5.6 již špatná. Při špatné světelnosti objektivu nebudete moct fotit v horších světelných podmínkách, třeba v podvečer. Světelnost objektivu

10 PARAMETRY A FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Téměř všechny fotoaparáty dnes natáčejí videosekvence. Některé fotoaparáty jsou odolné proti vodě, prachu, mrazu či nárazům.

11 JAK PRACOVAT S DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTEM Před použitím digitálního fotoaparátu zkontrolujeme: zda jsou nabité baterie (ukazatel) je-li prázdná paměťová kartu nebo jestli ještě je na ní volné místo (ukazatel počtu zbývajících snímku).

12 JAK PRACOVAT S DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTEM Před vlastním focením nastavujeme: Rozlišení (kvalitu) výsledné fotografie - v menu fotoaparátu, kde jsou volby: Economy (nejvíc fotografií, ale v nejnižší kvalitě), Standard (standardní kvalita, menší počet fotografií), Fine (nejvyšší kvalita, ale nejmenší počet). Rozměry výsledné fotografie (např. 1600 x 1200)

13 JAK PRACOVAT S DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTEM Můžeme fotit v běžném módu nebo použít scénické režimy pro zjednodušení práce, např. Portrét (statický objekt) Krajina (zátiší) Sport (pohybující se objekty), Noc Západ slunce a další … Kvalitní fotoaparáty mají nastavenu kombinaci clony a času osvitu podle typu snímaného objektu u těchto scénických režimů, čímž si amatérský fotograf podstatně zjednoduší situaci a zrychlí focení.

14 JAK PRACOVAT S DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTEM Po nafocení snímků: Prohlédneme snímky LCD displejem, nepovedené záběry odstraníme. Snímky přeneseme do počítače - pomocí kabelu nebo paměťové karty. Postupně otevíráme jednotlivé soubory s obrázky a upravujeme je, tiskneme.

15 Procvičování učiva Které pojmy nesouvisí s digitálním fotoaparátem? Objektiv Film Clona V jakých jednotkách se udává rozlišení fotoaparátu? V Mpix V MB V MB/s

16 Procvičování učiva Které pojmy nesouvisí s digitálním fotoaparátem? Objektiv Film Clona V jakých jednotkách se udává rozlišení fotoaparátu? V Mpix V MB V MB/s

17 POUŽITÉ ZDROJE AARON - světlo fotografa [online]. 2013 [cit. 2013-01-06]. Dostupné z: http://www.aaron.cz/poradna Digimanie [online]. 2012 [cit. 2013-01-06]. Dostupné z: http://www.digimanie.cz/art_doc- 414D59B17B02B30BC1257476002602B7.html Digitální fotografie - základní pojmy. In: Http://sipvz.amoskadan.cz/sipvz_s/kurzy_vyukove_materialy.htm [online]. 2005 [cit. 2013-01-06]. Dostupné z: http://sipvz.amoskadan.cz/sipvz_s/kurzy_vyukove_materialy.htm ING. ROUBAL, Pavel. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-896-1. Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3.


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google