Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SESTAVA POČÍTAČE PRO VÝUKU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SESTAVA POČÍTAČE PRO VÝUKU"— Transkript prezentace:

1 SESTAVA POČÍTAČE PRO VÝUKU
Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 Z čeho se počítač skládá (přední část)

3 Z čeho se počítač skládá (zadní část)

4 Základní deska Základní deska - je velice důležitou součástí počítače. Jejím úkolem je zprostředkovat komunikaci mezi jednotlivými komponentami počítače. Často bývá také označována jako základní nebo mateřská - jsou to odvozeniny z anglických slov mainboard, motherboard nebo prostě jen board - deska. Na výběru základní desky závisí výkon, ale i cena celého počítače. Řídícím prvkem základní desky jsou čipy - jejich soubor se nazývá čipová sada - chipset.

5 PROCESOR Procesor - je centrální výpočetní jednotka počítače, vykonává všechny operace. V počítačích typu PC, odvozených od prvního použitelného osobního počítače IBM PC z roku 1981, se dnes používají procesory převážně dvou firem: Fa Intel – procesory Celeron, Pentium, D, core duo, core 2 duo Fa AMD – procesory Duron, Sempron, Athlon, X2, Opteron U procesorů se hodnotí jeho rychlost, která je dána jeho typem (např. Pentium 4) a jeho taktem, frekvencí procesoru např. 2,4 GHz (1GHz = miliarda taktů za s)

6 Zvuková karta Zvuková karta – připraví signál pro reproduktory nebo sluchátka. Společně tyto dva díly umožňují přehrávání zvuků a hudby na počítači. Nahrávat zvuky můžeme přes mikrofon. Díky tomu je dnešní počítač multimediální, umožňuje zobrazení textu, grafiky, přehrávání zvuků i videa.

7 Pevný disk Pevný disk – slouží k trvalému ukládání souborů. Jsou na něm připraveny (tzv. nainstalovány) programy a my si na něj ukládáme své dokumenty. Důležitá je proto hlavně jeho velikost. Dnes pojme běžný disk cca 80 GB dat, tj. cca MB.

8 Operační paměť Operační paměť – (označovaná také jako RAM). Slouží jako pracovní prostor pro procesor. Zajímá nás hlavně její velikost, dnes se pohybuje zpravidla okolo 512 MB.

9 Grafická karta Grafická karta – umožňuje zobrazení výstupu z počítače. Zpracuje signál z procesoru a vykresluje tvary na monitoru. Kvalitní kartu potřebujeme hlavně na hraní her a na náročné grafické aplikace, na běžnou práci stačí i obyčejná (levná) karta.

10 Modem Modem – umožní přenos počítačových dat přes běžnou telefonní linku. Může být interní (tj. vnitřní, je ve skříni počítače), nebo externí (vnější samostatné zařízení připojené k počítači). Používá se k připojení počítače do Internetu. Umožňuje také pomocí počítače a vhodného programu odesílat a přijímat faxy.

11 Chladiče, ventilátory Chladiče a ventilátory - ochlazují citlivé elektronické součásti uvnitř skříně PC. Jedná se zejména o součásti, které se při práci PC zahřívají na takovou teplotu, která by zničila tuto součást. Je proto nutné tyto součásti ochlazovat. Mezi ochlazované součásti patří zejména: procesor, zdroj aj.

12 CD-ROM, DVD-ROM mechanika
CD-ROM mechanika - slouží ke čtení (v případě CD-RW mechanik k zápisu) datových CD disků a také k přehrávání zvukových CD. Datové CD - jeho kapacita je poměrně velká, činí MB. DVD-ROM mechanika - je nástupcem CD mechaniky. Slouží ke čtení (v případě DVD-RW mechanik k zápisu) datových DVD i CD disků. Datové DVD - jeho kapacita cca 4,7 GB.

13 Disketová mechanika Disketová mechanika - umožňuje číst data z tzv. diskety a také na disketu data zapisovat. Diskety - jsou malé přenosné disky, které slouží k přenosu souborů mezi počítači a ke krátkodobé archivaci dat. Dnes se stále používají diskety s rozměrem 3,5“, které mají (velmi malou) kapacitu 1.44 MB.

14 K čemu slouží počítač? elektronická pošta vzdělávání práce s daty
kancelářské aplikace internet programování univerzální nástroj: digitální fotografie počítačové hry skládání hudby grafika

15 Základní rozdělení počítače
Vybavení počítače dělíme na tyto části: hardware software Hardware – technické vybavení počítače, „to, co vidíme a na co si můžeme sáhnout“ Software – programové vybavení počítače, „to, na co si nemůžeme sáhnout“

16 Rozdělení hardwaru Hardware dělíme na základní zařízení: Vstupní
Vstupně výstupní

17 Vstupní zařízení zařízení, kterým ovládáme programy v počítači, vkládáme a upravujeme data. Patří zde: klávesnice myš skener mikrofon touchpad ( tablet ) joystick, volant digitální fotoaparát, kamera

18 alfanumerické klávesy ( písmena, číslice a interpunkce )
Klávesnice - slouží nám ke „komunikaci s počítačem“. Připomíná klávesnici psacího stroje, ale obsahuje také řadu kláves, které na psacím stroji nenajdeme. Klávesnice má kolem 105 kláves, z nichž některé jsou speciální: alfanumerické klávesy ( písmena, číslice a interpunkce ) numerická klávesnice enter ( potvrzení dat ) esc ( = escape => “útěk“, ukončuje programy ) funkční klávesy ( F1 – F 12 ) kurzorové klávesy ( šipky ) klávesy pro rychlý přesun kurzoru ( Home, End, … ) ostatní klávesy ( Ctrl, Alt, Ins, Del, Shift, Caps Lock, Tab )

19 Myš - je tzv. polohovací nebo také ukazovací zařízení, jehož pomocí pohybujeme šipkou ( kurzorem ) na monitoru. Obyčejná myš má 2 – 4 tlačítka. Typy myší: optická bezdrátová s kuličkou obyčejná (kabel) Skener - převádí text a obrázky z tištěné předlohy do elektronické podoby srozumitelné počítači.Typy skenerů: ruční archový plochý velkoplošný řádkový

20 Mikrofon - slouží pro přenos zvuků do počítače Joystick, volant - herní zařízení, které slouží k lepšímu ovládání her Digitální fotoaparát, kamera - slouží k přenosu fotografií a videozáznamů do počítače

21 Výstupní zařízení - zařízení, které zobrazuje výsledek naší práce na počítači. Patří zde: monitor tiskárna reproduktory

22 - slouží k zobrazení výsledku naší práce na počítači. Dělíme je na:
Monitor - slouží k zobrazení výsledku naší práce na počítači. Dělíme je na: LCD plazmový CRT Tiskárna - slouží pro vytisknutí určitého textu či obrázku na papír. Dělíme je na: laserové inkoustové jehličkové Reproduktory - slouží pro výstup zvuků a hudby z počítače

23 Vstupně výstupní zařízení, které přijímá a zpracovává data, která poté dále odesílá. Patří zde: modem fax modem touchpad ( tablet ) skříň počítače ( bedna )

24 Modem - slouží nám k připojení na internet, je to zařízení pro přenos dat po telefonních linkách. Dělíme jej na: interní externí Fax modem - slouží nám k vyslání dokumentů napsaných v textovém editoru po stránkách do „klasického“ faxu. Některé umí i hlasové funkce. Touchpad ( tablet ) - tzv. „kouzelná tabulka“ používaná ke kreslení. Snímá na desce polohu „kreslícího pera“ pomocí tlakových bodů a to se následně objevuje na monitoru.

25 Rozdělení softwaru Software dělíme na: nadstavby operačních systémů
- operační systémy nadstavby operačních systémů uživatelské programy speciální programy

26 Nádstavby operačních systémů
Operační systémy - je to „základní program“, který komunikuje s ostatními programy a zajišťuje jejich funkci Patří zde: Win. 95, Win. 98, Win. Milenium, Win. 2000, Win. XP, Win. Vista LINUX MS-DOS UNIX Nádstavby operačních systémů ulehčují práci a mají ji spotřebiteli zpříjemnit Patří zde: M 602 WIN 3.1 NC ( Norton Commander ) WC ( Win. Commander )

27 - slouží přímo uživateli k jeho práci na počítači. Patří zde:
Uživatelské programy - slouží přímo uživateli k jeho práci na počítači Patří zde: textové editory tabulkové editory databázové programy grafické editory ( kreslící programy ) Speciální programy - slouží pro vykonávání speciálních činností na počítači. Patří zde: výukové programy ( cizí jazyky, ..atd. ) relaxační programy ( hry ) účto ( pomocník při zpracování účetnictví )

28 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "SESTAVA POČÍTAČE PRO VÝUKU"

Podobné prezentace


Reklamy Google