Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVAT HÁDEJME NEMLUVTE POMÁHEJ ČÍST MYSLETE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVAT HÁDEJME NEMLUVTE POMÁHEJ ČÍST MYSLETE."— Transkript prezentace:

1

2 INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVAT HÁDEJME NEMLUVTE POMÁHEJ ČÍST MYSLETE

3 INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVATplav plavmeplavte hádathádej HÁDEJME hádejte nemluvitnemluvnemluvme NEMLUVTE pomáhat POMÁHEJ pomáhejmepomáhejte ČÍST čtičtěmečtěte mysletmyslimysleme MYSLETE ŘEŠENÍ :

4 Doplň neúplná slova. Podtrhni slovesa ve způsobu rozkazovacím. Poj_ sem! Podr_ to kladivo. Uklidí_ ten nepořádek? Nesně_ všechny buchty. Ty určitě přijde_ pozdě. Pomo_ sestře s tím úkolem. Zůstane_ dnes doma? Líbí se mi, jak brání_ svého kamaráda. Dosta_ se do ředitelny. Sli_ mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si může_ nechat. Rychle vyře_ ten příklad. Poj_ sem! Podr_ to kladivo. Uklidí_ ten nepořádek? Nesně_ všechny buchty. Ty určitě přijde_ pozdě. Pomo_ sestře s tím úkolem. Zůstane_ dnes doma? Líbí se mi, jak brání_ svého kamaráda. Dosta_ se do ředitelny. Sli_ mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si může_ nechat. Rychle vyře_ ten příklad.

5 Pojďsem! Podrž to kladivo. Uklidíš ten nepořádek? Nesněz všechny buchty. Ty určitě přijdeš pozdě. Pomoz sestře s tím úkolem. Zůstaneš dnes doma? Líbí se mi, jak bráníš svého kamaráda. Dostav se do ředitelny. Slib mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si můžeš nechat. Rychle vyřeš ten příklad. Pojďsem! Podrž to kladivo. Uklidíš ten nepořádek? Nesněz všechny buchty. Ty určitě přijdeš pozdě. Pomoz sestře s tím úkolem. Zůstaneš dnes doma? Líbí se mi, jak bráníš svého kamaráda. Dostav se do ředitelny. Slib mi, že už to neuděláš. Tento obrázek si můžeš nechat. Rychle vyřeš ten příklad. ŘEŠENÍ :

6 Vyhledej slovesa ve způsobu rozkazovacím. Opiš si písmena u nich a vyjde ti jméno brouka, který je nejtěžší na světě. Tento brouk váží asi 100 g a dorůstá délky až 15 cm. Žije v Africe. Živí se ovocem. Chodil jsem (B), myslím si (U), vstaň (G), nevěřili byste (R), nemluvte (O), chtěli bychom (S), začni (L), můžeš (A), pracovali by (K), musím pomáhat (R), půjdu (U), navštivme (I), budu (L), vraťte se (Á), lekli se (N), bude ležet (I), podívejme se (Š), slibujeme (E), zavoní (K) Jméno brouka je ______________________. Ke každému slovesnému tvaru řekni neurčitek (infinitiv).

7 Chodil jsem (B), myslím si (U), vstaň (G), nevěřili byste (R), nemluvte (O), chtěli bychom (S), začni (L), můžeš (A), pracovali by (K), musím pomáhat (R), půjdu (U), navštivme (I), budu (L), vraťte se (Á), lekli se (N), bude ležet (I), podívejme se (Š), slibujeme (E), zavoní (K) ŘEŠENÍ : TAJENKA : GOLIÁŠ

8 Napiš daná slovesa ve správném tvaru rozkazovacího způsobu. 1.nemluvit - 2.os.č.j. _______________________ 2. cvičit - 2.os.č.mn. _______________________ 3. věřit - 1. os.č.mn. _______________________ 4. plazit se - 2.os.č.mn. _______________________ 5. zkusit - 2.os.č.j. _______________________ 6. napít se - 1. os.č.mn _______________________ 7. vyřešit - 2.os.č.j. _______________________ 8. oškrabat - 1. os.č.mn. _______________________

9 ŘEŠENÍ : 1.nemluvit - 2.os.č.j. - nemluv 2. cvičit - 2.os.č.mn. - cvičte 3. věřit - 1. os.č.mn. - věřme 4. plazit se - 2.os.č.mn. - plazte se 5. zkusit - 2.os.č.j. - zkus 6. napít se - 1. os.č.mn - napijme se 7. vyřešit - 2.os.č.j. - vyřeš 8. oškrabat - 1. os.č.mn. - oškrabme


Stáhnout ppt "INFINITIV 2.os. č.j.1.os.č.mn.2.os.č.mn. PLAVAT HÁDEJME NEMLUVTE POMÁHEJ ČÍST MYSLETE."

Podobné prezentace


Reklamy Google