Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kánon hlavy (Profil) Základní pravidla pro kresbu portrétu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kánon hlavy (Profil) Základní pravidla pro kresbu portrétu"— Transkript prezentace:

1 Kánon hlavy (Profil) Základní pravidla pro kresbu portrétu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Križko. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Kánon hlavy, to jsou souhrnná pravidla, která při kresbě portrétu pomáhají vyvarovat se základních anatomických chyb.

3 NA PŘIPRAVENOU KOPII PORTRÉTU SI POZNAČTE NÁSLEDUJÍCÍ PRAVIDLA KÁNONU.
Oko je z profilu velmi malé, přesto je jeho postavení a směr velmi důležité. Jeho tvar je trojúhelník. Jeho základna leží na čáře poslední třetiny obličejové části portrétu, kterou přetíná v přibližně 20% sklonu. Vrchol trojúhelníku končí na čtvrtinové čáře obličeje. Samozřejmostí je, že středem oka prochází linie poloviny výšky obličeje. Rty jsou položeny spodní částí nad linkou osminy výšky hlavy. Rty jsou ukončeny u druhé linie obličejové části. Krk tentokrát vybíhá z hlavy před její polovinou přibližně ve 30 % úhlu, oproti ose hlavy. Zadní část je pod stejným úhlem a začíná přibližně za uchem v místě styku zadní části lebky a se zvedači hlavy. Ucho zakreslíme do středu druhé poloviny hlavy mezi čáru poloviny a čtvrtiny. Další pomocné čáry nám pomohou zakreslit přesnou polohu očí, nosu a délky rtů. Na portrétu nás zajímají především jeho rozměry. Nejdůležitějším rozměrem je výška hlavy, která se měří od brady po temeno hlavy (dospělý muž má výšku až 25 cm). První je přibližně ve čtvrtině obličejové poloviny hlavy. NA PŘIPRAVENOU KOPII PORTRÉTU SI POZNAČTE NÁSLEDUJÍCÍ PRAVIDLA KÁNONU. Druhá a třetí čára tvoří třetiny k linii obličejové části. U čáry, která je nejblíže okraji začíná linie obočí, končí nos a je nejhlubší místo obličeje – důlek nad bradou. U prostřední čáry začíná oko a končí rty a je nejvyšší místo obočí. Linie vlasů Vám pomůže lépe definovat portrétovanou osobu. Při kresbě profilu je nejdůležitější nakreslit přesný tvar v obličejové části. K tomuto účelu využijte špejle. Pomocí natažené ruky ji opticky přiložte k požadovanému tvaru hlavy. Takto nahnutou špejli poté přiložte na papír a obkreslete. Získáte přibližný tvar, který poté musíte spojit s ostatními. Tím vznikne profil obličeje. Druhý kruh vkreslíme do vrchních tří čtvrtin (je tedy o čtvrtinu větší). Tento kruh je na rozdíl od spodního kruhu vycentrován na střed. Základní tvar hlavy je i z profilu tvar vejce. Na rozdíl od portrétu unface, je z profilu postaveno tak, aby v přední části tvořilo svislou čáru. Pro ty, kteří vejce nezvládnou nakreslit, může pomoci následující postup. Do spodní poloviny výšky hlavy vkreslíme kruh, který se svou levou částí dotkne levé strany obdélníku. Další pomocné čáry jsou stejné jako u portrétu unface. Jsou to čtvrtiny. Na rozdíl od portrétu unface, je pro profil důležitá šířka hlavy. Tu měříme od středu čela mezi nadočnicovými oblouky a zadním temenem hlavy. Opět si vytvoříme pomocnou linii pomyslného středu šířky hlavy z profilu. Další důležitou částí kánonu hlavy je osa očí. Ta vznikne tak, že výšku hlavy rozdělíme napůl. Oči jsou v polovině hlavy. Obrázek dostupný pod licencí public domain na www: <

4 OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI , TAK JEŠTĚ JEDNOU.
Oko. Tvar je trojúhelník. Jeho základna leží na čáře poslední třetiny obličejové části portrétu (20° sklonu). Vrchol trojúhelníku končí na čtvrtinové čáře obličeje. Středem oka prochází linie poloviny výšky obličeje. Výška hlavy, která se měří od brady po temeno hlavy (až 25 cm). Brada začíná na linii osminy výšky, směřuje k okrajové linii obličeje, kde se pod 90°úhlem stáčí na opačnou stranu a poté pozvolně klesá až k polovině šířky. Ucho zakreslíme do středu druhé poloviny hlavy mezi čáru poloviny a čtvrtiny. Tvar v obličejové části. Využijte optické přikládání špejle. Vrchní čelo z poloviny pod úhlem 40°, až k okraji obličeje v ¼ výšky. Kořen nosu. Krátká linie u poloviny, v opačném úhlu. OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI , TAK JEŠTĚ JEDNOU. TENTOKRÁT BEZ POMOCNÉ FOTOGRAFIE NA ČISTÝ PAPÍR. Čelo. Pod úhlem 10° přes celou druhou čtvrtinu výšky. Tvar nosu přibližně 35° úhel ve třetí třetině výšky výrazně vystupuje za linii obličejové části.. Spodní část nosu pod 90° úhlem u linie poslední čtvrtiny výšky. Linie rtů postupně střídá pod 90° úhlem tvary dovnitř a ven z obličejové části až do poslední osminy výšky. Krk vybíhá před polovinou hlavy přibližně ve 30 % úhlu. Zadní část pod stejným úhlem začíná za uchem. Rty jsou položeny na spodní částí osminy výšky. Jsou ukončeny u druhé linie obličejové části. Zadní čelist za polovinou šířky nad osminou výšky stoupá vzhůru pod úhlem 15°. Pomocné čáry obličejové části hlavy s profilu. První začíná ve čtvrtině a ostatní tvoří třetiny mezi touto linií a levou stranou obličejové části portrétu. Linie vlasů začíná nad poslední čarou čtvrtiny výšky. Mezi čtvrtinou a polovinou šířky klesá kolmo dolů a v přesném středu se stáčí směrem k uchu Střed šířky hlavy z profilu. Druhý kruh vkreslíme do vrchních tří čtvrtin vycentrovaný na střed. Základní tvar hlavy je tvar vejce. Zjednodušeně jej nakreslíme tak, že do spodní poloviny výšky hlavy vkreslíme kruh, který se dotkne levé strany obdélníku. Spodní čelist pod linií osminy výšky ve druhé čtvrtině šířky za obličejovou částí. Šířka hlavy. Od středu čela a zadní částí hlavy (cca 20 cm) Osa očí. Polovina výšky hlavy. Další pomocné čáry – čtvrtiny a poslední osmina.

5 POKUSTE SE DO VÁMI NAKRESLENÉ SÍTĚ SPRÁVNĚ VKRESLIT VŠECHNY DŮLEŽITÉ ČÁSTI PORTRÉTU.

6 POSLEDNÍM ÚKOLEM JE KRESBA PROFILU VAŠEHO SPOLUŽÁKA.
Každý člověk je jedinečný a neopakovatelný. Proto kánon hlavy neplatí stoprocentně pro všechny. Je to tím, že každý z nás má mírné anatomické odchylky. Tím jsme pro své okolí zajímaví. Běžně se dá kánon použít na 90 % rozměrů každého člověka. Kánon pomáhá při kresbě, ale není jejím cílem. Je jen pomůckou. Při kresbě myslete na to, že Váš model je individuální osobnost. Důležitou součástí portrétu jsou emoce a nálada člověka. Pokuste se tyto prvky v portrétu spolužáka najít a nakreslit. Při kresbě používejte poměrové měření se špejlí. POSLEDNÍM ÚKOLEM JE KRESBA PROFILU VAŠEHO SPOLUŽÁKA. SEDNĚTE SI VE ČTVEŘICÍCH TAK, ABY KAŽDÝ Z VÁS VIDĚL PŘED SEBOU SPOLUŽÁKA S PROFILU. NAKRESLETE POMOCÍ PRAVIDEL KÁNONU CO NEJVĚRNĚJŠÍ PODOBU VAŠEHO SPOLUŽÁKA .


Stáhnout ppt "Kánon hlavy (Profil) Základní pravidla pro kresbu portrétu"

Podobné prezentace


Reklamy Google