Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB."— Transkript prezentace:

1 1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.

2 2 -Důsledky finanční krize pro ekonomické modelování. -Proč je důležité modelovat finanční frikce? -Neexistence základního modelu. -Předpoklady modelů s finančními frikcemi. -Hlavní přístupy k zachycení finančních frikcí: -Finanční akcelerátor (máme první výsledky, viz dále). -Zajištění úvěrů. -Bankovní sektor (model se zatím konstruuje). -Model s trhem nemovitostí (model se zatím konstruuje). -Závěr.

3 3 Model 1 - schéma

4 4 Model 1 – predikce ex post

5 5 Model 1 – predikce PRIBORu

6 6 Model 2 - schéma

7 7 Model 2 – charakteristické rysy Satelitní model Pro MP simulace a analýzy Aktuální verze není vyvíjena pro potřeby fin. stability nebo makroprudenční analýzy (neobsahuje možnost bankrotu bank). Hlavní trend-cyklické charakteristiky českých stylizovaných dat. Finanční sektor Dluhové vztahy mezi reálným sektorem (podnikateli) a bankou. Riziko kontraktu nesou obě strany (modifikovaný finanční akcelerátor). Šoky z finančního sektoru (rizikovost, bubliny cen aktiv, klientské sazby).

8 8 Model 2 - využití Porovnání s modelem bez finančního sektoru Identifikace fundamentálního vývoje ekonomických veličin (filtrace) a prognózy jsou podobné. Lepší vysvětlení pozorovaného vývoje investic. Vysvětlení cyklů v investicích přes šoky do rizikovosti a šoky do cen aktiv (více endogenní příběh oproti exogenním šokům do investičně- specifické technologie). Není součástí g3 Složitější struktura modelu (c.d.f., p.d.f.). Filtrace je více „v souladu“ s volatilními daty investic (outliers). Velká většina vlastností modelu podobná.

9 9 Model 2 – vyšší rizikovost

10 10 Model 2 - prognóza

11 11 Model 2 – šoková dekompozice

12 12 Model 2 – aktuální vývoj Soustředění se na ceny aktiv Využití modelu jako jedné ze satelitních složek FPASu. Soulad modelových predikcí a pozorovaným vývojem cen aktiv. Jedna z verzí modelu pro ceny nemovitostí. Rozšíření modelu o monopolistický bankovní sektor. Úprava modelu o mechanizmus, který by zachytil dopad finančních šoků do spotřebního chování domácností (DIU atd.).

13 13 Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB."

Podobné prezentace


Reklamy Google