Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/2_ Téma: Demokracie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu občanská výchova pro základní školu praktickou. Příprava není nutná. Doba vzniku srpen 2012 Doba ověření Učitel žákům vysvětlí pojem demokracie a její principy. Závěrečný úkol žáci zvládli. Je určen pro žáky 9.ročníku. Určeno pro práci na interaktivní tabuli.

3 DEMOKRACIE

4 DEMOKRACIE Demokracie znamená vláda lidu.
Forma politického zřízení, která umožňuje všem plnoprávním občanům účast na správě a řízení státu. Je založena na principu podřízení menšiny většině a uznání a rovnosti občanů Vznikla v Antice ve Starověkém Řecku (6.- 4.stol. př.n.l.)

5 PRINCIPY DEMOKRACIE Pravidelné volby (více politických stran)
Ochrana politických menšin i jednotlivců Zajištění lidských práv (Listina základních práv a svobod) Dělba moci na zákonodárnou soudní a výkonnou moc Stejná šance pro každého například ve vzdělání a zaměstnání Svoboda projevu Právo na rozhodnutí má většina. Právo na soukromé vlastnictví a podnikání Svoboda tisku Ochrana starých, nemocných a nezaměstnaných občanů

6 DEMOKRACIE v ČR a ČSR V době před druhou světovou válkou byla v Československu jedna z nejvyvinutějších a nejlepších demokracií na světě. O demokracii v Československu se nejvíce zasloužil Tomáš Garrique Masaryk. Při druhé světové válce a po ní se demokracie v Československu zrušila a vláda se v poválečném období změnila na komunismus. V roce 1989 se obnovila demokracie v Československu (osobnost Václav Havel) V roce 1993 už Česká republika vzniká jako demokratický stát.

7 Osobnosti T. G. Masaryk Václav Havel

8 Otázky Co je to demokracie?
Vyjmenuj některé ze základních principů demokracie. Kdo se nejvíce zasloužil o demokracii v Československu? Od kterého roku je Česká republika demokratickým státem?

9 Zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: %A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: avel_cut_out.jpg


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045"

Podobné prezentace


Reklamy Google