Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš."— Transkript prezentace:

1 Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš

2 Sociální vazby  Mravenci jsou sociální hmyz žijící v koloniích ve zbudovaných hnízdech, kterým se v češtině obvykle říká mraveniště.  Kolonie mravenců může zpočátku čítat jen pár jedinců, ale může dosahovat také několika miliónů jedinců.  Jsou známy případy, kdy příbuzné kolonie vytvářejí superkolonie dosahující délky několika tisíc kilometrů.

3 Založení kolonie  Novou kolonii zakládá mravenčí královna.  Po opuštění hnízda provádějí mravenci svatební let, při němž jsou královny oplodněny samečky.  Královna si najde vhodné místo k založení hnízda, postaví jednoduché mraveniště a vychová první generaci dělnic, od toho okamžiku o získávání potravy a obranu kolonie dbají dělnice a královna se stará jen o kladení vajíček.

4 Souboje kolonií  Mravenci jsou jedni z nejagresivnějších tvorů v živočišné říši, takže život kolonie provázejí neustálé výpady na cizí území a souboje s okolními koloniemi o potravu a teritorium.  Výsledkem boje je zpravidla jen vytlačení poražené kolonie z teritoria, ke skutečnému vyhlazení kolonie dochází jen výjimečně  O oddanosti jedinců celé kolonii svědčí i fakt, že staré dělnice vždy nastupují do souboje jako první, aby se obětovaly za další generaci.

5 Mravenci a lidé  Mravenci obývají různá stanoviště a nevyhýbají se ani lidským obydlím.  Nejčastějším a nejobtížnějším mravencem je v České republice mravenec faraón.  Jeho obtížnost spočívá především v přenášení chorob a v jeho všudypřítomnosti.  Studiem mravenců se zabývá myrmekologie, odborníci na tento blanokřídlý hmyz jsou myrmekologové.

6 Zdroje  http://cs.wikipedia.org/wiki/Mravencovit%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Mravencovit%C3%AD  https://www.google.cz/search?q=mravenci&source=lnm s&tbm=isch&sa=X&ei=Ar6kUsPYG4TCygP7l4HIAQ&ved= 0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=774 https://www.google.cz/search?q=mravenci&source=lnm s&tbm=isch&sa=X&ei=Ar6kUsPYG4TCygP7l4HIAQ&ved= 0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=774


Stáhnout ppt "Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš."

Podobné prezentace


Reklamy Google