Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Senzitivita a specifita

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Senzitivita a specifita"— Transkript prezentace:

1 Senzitivita a specifita
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie Radvan Bahbouh, Eva Rozehnalová

2 Senzitivita a specifita
Skutečné zařazení do skupiny Ano Ne Predikované zařazení do skupiny a b c d Prevalence = (a+c) / (a+b+c+d) Senzitivita = a / (a + c) Specifita = d / (b + d ) Senzitivita: míra mezi 0 a 1 vyjadřující, jak velká část z těch, kteří danou diagnózu (znak) mají, byla správně diagnosticky rozpoznána. Senzitivita je určena počtem falešně negativních případů. Specifita: míra mezi 0 a 1 vyjadřující, jak velká část z těch, kteří danou diagnózu (znak) nemají, byla správně diagnosticky rozpoznána. Specifita je určena počtem falešně pozitivních případů.

3 Příklad využití v psychologii
Použití diskriminační analýzy pro výběr zaměstnanců Ze sta zaměstnanců vykonávajících stejný druh práce bylo vybráno dvacet pracovníků s nejlepšími výsledky a dvacet s nejhoršími. Těchto 40 pracovníků vyplnilo baterií psychologických testů relevantních k dané pracovní činnosti. Výsledky byly zpracovány pomocí diskriminační analýzy a byl vytvořen tzv. predikční model. Jedná se o rovnici, která pak nového kandidáta, po dosazení jeho výsledků z daných psychologických testů, s určitou pravděpodobností zařadí buď mezi potenciálně úspěšné či potenciálně neúspěšné kandidáty. Tento nástroj pak slouží jako podpůrná metoda pro efektivnější výběr dalších zaměstnanců.

4 Skutečné zařazení do skupiny
Predikční model Celková úspěšnost modelu – 90% Skutečné zařazení do skupiny Úspěch 1 Predikované zařazení do skupiny 19 3 95% 15% 17 5% 85% Celkem 20 100%

5 Predikční model Hraniční hodnota 0,6 = specifita modelu
senzitivita modelu

6 Druhy testů podle senzitivity a specifity
1. Naprosto senzitivní a specifický test: Každý s pozitivním výsledkem je úspěšný. Každý úspěšný je pozitivní. 2. Naprosto senzitivní a málo specifický test. Každý úspěšný je pozitivní. ALE Někteří pozitivní jsou neúspěšní (falešná pozitivita). 3. Naprosto specifický a málo senzitivní test. Každý pozitivní je úspěšný. ALE Někteří úspěšní jsou negativní (falešná negativita).


Stáhnout ppt "Senzitivita a specifita"

Podobné prezentace


Reklamy Google