Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko."— Transkript prezentace:

1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko

2

3 „Starověké Řecko“ je termín užívaný k popisu řeckého světa v dobách starověku. Neomezuje se tedy pouze na území dnešního Řecka, ale vztahuje se také na ostatní oblasti starověké řecké kultury v oblasti Středozemního moře: egejské ostrovy, Kypr, pobřeží Malé Asie (především Iónie), Sicílie a jižní Itálie (Magna Graecia) a četné řecké kolonie na pobřeží Černého moře, Ilýrie, Thrákie, Egypta, Kyrenaiky, jižní Galie a severovýchodní části Iberského poloostrova.

4 Řecko, oficiálně Helénská republika, je stát ležící v jižní Evropě - na jihu Balkánského poloostrova a rozkládající se na ostrovech v Egejském, Středozemním a Jónském moři. Úředním jazykem je řečtina.

5 Hlavní město... Athény Jazyk … řečtina Rozloha … 131 940 km² Počet obyvatel … 11 283 293 Náboženství … Pravoslaví Nejvyšší bod … Mytikas (2 917 m n. m.)

6 Jeho sousedy jsou Albánie, bývalá jugoslávská republika Makedonie, Bulharsko a Turecko. Hlavním městem jsou Athény. Turecko Bulharsko Maked. Albánie Řecko

7 1 78 10 1. Attika 2. Střední Řecko 3. Střední Makedonie 4. Kréta 5. Východní Makedonie a Thrákie 6. Epirus 7. Iónské ostrovy 8. Severní Egeis 9. Peloponés 10. Jižní Egeis 11. Thesálie 12. Západní Řecko 13. Západní Makedonie

8 Řekové již od starověku využívali své přímořské polohy a prostřednictvím mořeplavby jako dobří obchodníci navazovali spojení se zeměmi celého středomoří. Zato sladká pevninská voda byla vzácná. Řecko dodnes patří k nejsušším oblastem Evropy. Řeky a potoky tu nejsou nijak dlouhé a v létě bývají jejich koryta často vyschlá. Nejdelší řekou je Haliakmón, dále pak Achelóos a Pinios. Jezera jsou také poměrně vzácná a můžeme je najít převážně na severu. Nejznámější je Velké Prespanské jezero. V jeho těsném sousedství se nachází Malé Prespanské jezero. K vodnímu bohatství Řecka patří i 752 minerálních pramenů, roztroušených po celém území. Mnohé z nich jsou svými léčivými účinky známy už od starověku.

9 Názvy Řecka ve světových jazycích mají tři různé původy, z latinského Graeci, které podle Aristotela bylo starověkým názvem Řeků. Dále Iónsko -> Iónía a třetí podobou je Héllas podle mýtické předkyně Řeků Heleny. Jazykem, který se odlišuje je gruzínština, kde se Řekům říká Berdzeni – moudrý.

10 Řecko je tržně orientovaná ekonomika se silným veřejným sektorem. Cestovní ruch je velmi důležitý. Řecko také platí za světového hráče v oblasti lodní přepravy. Řecko je předním příjemcem pomoci Evropské unie. Vývoz vyráběného zboží včetně telefonního vybavení a softwaru, potravin a paliv zodpovídá za velkou část zbytku řeckých příjmů.

11 Podle statistických údajů o přistěhovalcích v Řecku se odhaduje, že v Řecku žije 1,15 miliónu přistěhovalců, z nichž 60 – 65 % přišlo z Albánie, přičemž asi 200 000 z nich bylo zadokumentováno jako příslušníci řecké národnostní skupiny. Dalšími většími národnostmi jsou podle údajů o povolení k pobytu Bulhaři (67 000), Rumuni (29 000), Ukrajinci (23 000), Pákistánci (17 000) a Gruzínci (15 000), přestože je zde hlášeno přes více než 180 různých národností.

12 Planiny se nacházejí hlavně ve východní Thesálii, Střední Makedonii a Thrákii. Řecké klima je rozdělené na tři dobře definovatelné třídy – přímořské, horské a mírné. První zahrnuje mírné vlhké zimy a horká suchá léta. Zimní teploty vzácně dosahují extrémů, přestože příležitostně může sněžit i v Aténách, na Kykladech nebo Krétě. Horské se nachází hlavně v západním Řecku. Konečně mírné pásmo se nachází ve střední a východní Makedonii, dále v Thrákii a severní Evros; s chladnými a sychravými zimami a horkými suchými léty. Stojí za zmínku, že Atény jsou umístěny na přechodovém území mezi přímořským a horským klimatem, což má za následek, že když se nacházíte v jižních čtvrtích, klima je přímořské, zatímco v severních čtvrtích je horské.

13 Okolo 50 % řeckého území je pokryto lesy s bohatě rozličnou vegetací, která se rozpíná od horských jehličnanů až k přímořskému typu vegetace. Řecké lesy jsou domovem posledním hnědým medvědům a rysům v západní Evropě stejně jako dalším druhům, jakými jsou mimo jiné například vlci, srnci, divoké kozy, lišky a divoká prasata. V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy, žraloci, delfíni i velké chobotnice včetně krakatice.

14

15


Stáhnout ppt "Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko."

Podobné prezentace


Reklamy Google