Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3.12.2012 Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3.12.2012 Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem."— Transkript prezentace:

1 3.12.2012 Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem

2 1.20 VAR

3

4

5 Studuju, studuješ, studujem…

6 …je způsob vypařování, kdy se kapalina vypařuje nejen z povrchu (běžné) ale i uvnitř (bublinky). Var kapaliny nastane při teplotě varu. Tato teplota závisí na: druhu kapaliny, tlaku nad povrchem kapaliny. Var trvá do doby, kdy kapalina přijímá teplo postačující ke změně skupenství (kap -> plyn.)

7 Toto teplo nazýváme skupenské teplo varu kapaliny. Abychom mohli porovnávat látky, zavádíme pojem měrné skupenské teplo varu. Definice…teplo, které potřebuje 1kg kapaliny při teplotě varu a při normálním tlaku, aby se změnila v páru téže teploty.

8 Těkavé kapaliny se při téže teplotě vypařují mnohem rychleji (mají nižší teplotu varu). S těkavými hořlavými kapalinami nesmíme nikdy pracovat v blízkosti ohně! Zvýší-li se tlak nad povrchem kapaliny, zvýší se její teplota varu. (papiňák – rychleji měkne maso).

9 Snížíme-li tlak, pak bude mít kapalina nižší teplotu varu. (výroba krystalového cukru, sirupy, léky)

10

11

12 Tajenka

13 Něco z webu… http://cs.wikipedia.org/wiki/Var http://fyzweb.cz/materialy/videopokusy/POKUSY/V YVEVASHORKOUVODOU/POPIS.HTM http://fyzweb.cz/materialy/videopokusy/POKUSY/V YVEVASHORKOUVODOU/POPIS.HTM http://fyzweb.cuni.cz/piskac/hracky/ohen/var_vod y_v_papiru.htm http://fyzweb.cuni.cz/piskac/hracky/ohen/var_vod y_v_papiru.htm http://www.zsondrejov.cz/Vyuka/F-8/Zm- skup_05.pdf http://www.zsondrejov.cz/Vyuka/F-8/Zm- skup_05.pdf http://www.converter.cz/tabulky/teplota-varu- vody.htm http://www.converter.cz/tabulky/teplota-varu- vody.htm

14 1) Atletická disciplína …… koulí. 2) Hromadění tekutiny v mezibuněčném prostoru – jinak. 3) Žonglovací pomůcka skládající se z cívky, která je točena a vyhazována pomocí provázku uvázaného mezi dvě hůlky 4) Hlavní město Kazachstánu.

15 1) Vrh 2) Otok 3) Diabolo 4) Astana

16


Stáhnout ppt "3.12.2012 Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem."

Podobné prezentace


Reklamy Google