Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní znalosti s novými poznatky Autor: Mgr. Michaela Suchardová

2 Robert Desnos [cit. 2011-01-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

3 Dílo Roberta Desnose  Vzpomínáš si na básně od R. Desnose?  O čem byly?  Pokus se jednu zarecitovat.  Následující ukázka bude o slunéčku.  Kolik teček má na krovkách?  Kde žije a čím se živí?

4 Slunéčko V jedné růži mezi plátky slunéčko slaví svátky. V jedné růži z Lyonu počítá do milionu. V jedné růži z Paříže zažilo stav beztíže. V jedné růži z Jericha žádný trn je nepíchá V jedné růži z Pikardie slunéčko rajsky žije, sedm teče má na krovkách, tvoreček Boží, jak hrách Jabloňový květ Pěnkava zpívá květům jabloně a v květnu z jabloní sněží. Pěnkava zpívá květům jabloně, jaro ze slunce zlato těží. Pěnkava zpívá květům jabloně v bílé květnaté zácloně Ukázka z knihy ( Zpěvobajky a květomluva):

5 Otázky k textu:  Z jaké sbírky jsou uvedené básně?  Kolik slok má báseň Slunéčko?  Jak se střídají v této básni rýmy?  Kde žije slunéčko?  Co všechno v básni umí?  Jak bys řekl jinak „rajsky žije“ ?  Proč básník slunéčko polidštil? ( abychom se ho báli – aby nám bylo milé) [cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

6 Použité zdroje:   REZUTKOVÁ,H. a kolektiv. Čítanka pro 5. ročník. 1. vyd. Všeň: Alter,1996. ISBN: 80-85775-52-2. s. 91


Stáhnout ppt "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google