Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál seznamuje žáky s charakteristikou skriptovacího jazyka PHP a nástroji, potřebnými pro jeho podporu. Musí být doplněn výkladem. AutorMgr. Josef Nožička (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup26–41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaPHP, webový server, instalace Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí IKT.

3 Charakteristika PHP PHP (Personal Home Page) je skriptovací programovací jazyk, určený především pro programování dynamických webových stránek a webových aplikací. Lze jej však použít i k tvorbě konzolových a desktopových aplikací. Mezi hlavní výhody jazyka PHP patří, že je nezávislý na použité platformě. Rozdíly v různých operačních systémech se omezují jen na několik systémově závislých funkcí a skripty lze tak většinou mezi operačními systémy přenášet bez jakýchkoli úprav.

4 Interpretace PHP PHP je programovací jazyk, který pracuje na straně serveru. Znamená to, že PHP skript je nejprve zpracován serverem a takto zpracovaný výsledek je pak odeslán prostřednictvím webového prohlížeče klientovi. To je rozdíl například oproti JavaScriptu, kde je zdrojový kód interpretován až na straně klienta. Zdrojový kód PHP (uložený v souboru s příponou.php) nelze na rozdíl od JavaScriptu či HTML zobrazit.

5 PHP editory Kód PHP je možno psát v podstatě v jakémkoliv editoru, podobně jako HTML. Je však přece jen pohodlnější, pokud použijeme některý z editorů, který usnadňuje orientaci v PHP kódu díky zvýrazněné syntaxi, případně dovede správnost syntaxe přímo zkontrolovat. Mezi takové například patří:  PSPad  PHPEd  Rapid PHP Editor

6 Instalace a konfigurace PHP Abychom mohli na svém počítači PHP skript (napsaný v libovolném editoru) spustit, potřebujeme k tomu některé podpůrné nástroje. Těmito nástroji jsou:  knihovny PHP  webový server (Apache)  databáze (MySQL)

7 Knihovny PHP Knihovny (zdrojová data) PHP snadno stáhneme například ze stránky www.php.net.www.php.net Stažený zkomprimovaný soubor pak rozbalíme do některého z adresářů (obvykle se používá c:\php). Po nahrání těchto souborů je někdy ještě potřeba udělat drobné zásahy do konfiguračního souboru php.ini (zpravidla v nastavení cesty k některým knihovnám). Podrobný návod, jak to provést, lze nalézt v manuálech, dostupných na webu nebo v učebnicích PHP.

8 Webový server, databáze Webový server je potřebný pro prezentaci stránek, vytvořených pomocí PHP, ve webovém prohlížeči. Nejznámější a nejpoužívanější je v současné době webový server Apache, jehož instalátor lze nalézt například na stránce http://httpd.apache.org.http://httpd.apache.org Databázový systém je potřebný, pokud PHP skript pracuje s daty, které si ukládá do databáze, případně je z ní načítá. Nejčastěji se ve spojení s PHP používá databázový systém MySQL, který je na webu dostupný zdarma. Je však možno používat i jiné systémy, jako například Postgree nebo Oracle.

9 PHPTriad Jak již bylo řečeno, nejoblíbenější kombinací je ve spojení s PHP webový server Apache a databázový systém MySQL. Všechny tyto 3 kombinace jsou obsaženy v programovém balíku s názvem PHPTriad. Instalace PHP s pomocí PHPTriad má rovněž tu výhodu, že se uživatel nemusí starat o konfiguraci a vzájemnou spolupráci jednotlivých aplikací, proto se tento způsob doporučuje zejména pro začátečníky. Nevýhodou naopak je, že v programovém balíku PHPTriad většinou nejsou zahrnuty nejnovější verze jednotlivých aplikací (zejména PHP a Apache).

10 Ukládání a prohlížení PHP skriptů Chceme-li si na svém počítači prohlížet či odlaďovat stránky,vytvořené s pomocí PHP, je třeba provést následující kroky: 1. spustit webový server Apache (kliknutím na příslušnou ikonu v panelu nástrojů nebo na soubor apache.exe ve složce apache) 2. všechny soubory, které obsahují PHP skripty, zkopírovat do složky c:\apache\htdocs 3. spustit libovolný webový prohlížeč, do url adresy napsat slovo localhost a poté kliknout na název souboru, který příslušný PHP skript obsahuje.

11 Zdroje BRÁZA, Jiří. PHP 5: začínáme programovat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005, 244 s. ISBN 80-247-1146-X. Wikipedie: PHP. [online]. 2013 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/PHP


Stáhnout ppt "PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google